Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

Vanaf ongeveer 21.00 uur valt het treinverkeer van, via en naar station Amersfoort Centraal volledig uit, zo werd zondag bekend. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt, moet worden vervangen. Omdat busbedrijven onvoldoende bussen en chauffeurs kunnen leveren, biedt NS geen vervangend vervoer aan. Connexxion zet wel bussen in.

Volgens Rover zou de NS "desnoods taxi's of kleine busjes" moeten regelen als reizigers stranden, of een hotelovernachting moeten vergoeden. Ook de kosten voor wie zelf vervangend vervoer regelt, zouden volledig vergoed moeten worden. Volgens Rover mogen spoorvervoerders "een beroep doen op zelfredzaamheid, maar dat mag geen verplichting zijn". De organisatie roept reizigers dan ook op bonnetjes te bewaren en te declareren bij NS. "Mocht NS dit afwijzen, dan hoort Rover dit graag."

Snel duidelijkheid

Vanaf welke tijd reizigers precies hinder hebben van de werkzaamheden, is nog niet helder. Vanaf 22.00 uur vallen in de reisplanners de treinen uit, maar daarvóór staan bij de reisadviezen ook al werkzaamheden gepland. Rover wil dat er snel duidelijkheid komt over de details. Net als de spoorbeheerder en vervoerders adviseert Rover om de reis rond Amersfoort te vervroegen of uit te stellen tot woensdag, wanneer de werkzaamheden klaar zijn.

De NS laat in een reactie weten dat "altijd wordt geprobeerd coulant met kosten om te gaan", maar dat het bedrijf er wel "alles aan heeft proberen te doen" om de reizigers te bereiken en op de hoogte te stellen dat vanaf 21.30 uur de treinen uitvallen, aldus een woordvoerder. "Dat is kort vooraf, maar wel twee dagen van tevoren. Mensen zouden daarom dus niet in een hotel hoeven te overnachten." Ook worden de voorgestelde taxi's of kleine busjes niet ingezet, omdat volgens de woordvoerder te weinig vervoer "ellendiger is dan geen vervoer, aangezien er dan lange rijen ontstaan en mensen eindeloos moeten wachten".

Meer uit Binnenland

Zondagochtend extra journaal om aanval op Israël

HILVERSUM (ANP) - De NOS komt zondagochtend met een extra journaal naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël. De extra uitzending is om 09.00 uur op NPO 1. Het programma Bij Van Duin op de Achterbank, van Omroep MAX, komt hierdoor te vervallen, meldt de NPO.

26 minuten geleden
VVD verwacht na aanval Iran op Israël einde aan discussie F-35

DEN HAAG (ANP) - De VVD gaat ervan uit dat na de aanval van Iran op Israël de discussie ophoudt over de noodzaak van het leveren van F-35- en reserveonderdelen aan Israël. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD op X.

6 uur geleden
Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

7 uur geleden
Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

7 uur geleden
Rutte: Nederland veroordeelt aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël "ten zeerste", zegt premier Mark Rutte. "Verdere escalatie dient te worden voorkomen", schrijft hij op X. Rutte noemt de situatie in het Midden-Oosten "zeer zorgwekkend".

7 uur geleden
D66: aanval Iran op Israël groter dan 'waarop gehoopt was'

DEN HAAG (ANP) - In de ogen van D66-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte is de aanval van Iran op Israël "niet de beperkte reactie op de Israëlische ambassade-strike waarop gehoopt was". Dat schrijft hij op X, nadat volgens hem een derde golf drones uit Iran is opgestegen "en raketten volgen".

8 uur geleden
Kamerleden reageren bezorgd na start aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden reageren bezorgd op de aanval van Iran op Israël, luttele minuten nadat zaterdagavond bekend werd dat Iran drones op Israël heeft afgevuurd.

8 uur geleden