Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

Vanaf ongeveer 21.00 uur valt het treinverkeer van, via en naar station Amersfoort Centraal volledig uit, zo werd zondag bekend. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt, moet worden vervangen. Omdat busbedrijven onvoldoende bussen en chauffeurs kunnen leveren, biedt NS geen vervangend vervoer aan. Connexxion zet wel bussen in.

Volgens Rover zou de NS "desnoods taxi's of kleine busjes" moeten regelen als reizigers stranden, of een hotelovernachting moeten vergoeden. Ook de kosten voor wie zelf vervangend vervoer regelt, zouden volledig vergoed moeten worden. Volgens Rover mogen spoorvervoerders "een beroep doen op zelfredzaamheid, maar dat mag geen verplichting zijn". De organisatie roept reizigers dan ook op bonnetjes te bewaren en te declareren bij NS. "Mocht NS dit afwijzen, dan hoort Rover dit graag."

Snel duidelijkheid

Vanaf welke tijd reizigers precies hinder hebben van de werkzaamheden, is nog niet helder. Vanaf 22.00 uur vallen in de reisplanners de treinen uit, maar daarvóór staan bij de reisadviezen ook al werkzaamheden gepland. Rover wil dat er snel duidelijkheid komt over de details. Net als de spoorbeheerder en vervoerders adviseert Rover om de reis rond Amersfoort te vervroegen of uit te stellen tot woensdag, wanneer de werkzaamheden klaar zijn.

De NS laat in een reactie weten dat "altijd wordt geprobeerd coulant met kosten om te gaan", maar dat het bedrijf er wel "alles aan heeft proberen te doen" om de reizigers te bereiken en op de hoogte te stellen dat vanaf 21.30 uur de treinen uitvallen, aldus een woordvoerder. "Dat is kort vooraf, maar wel twee dagen van tevoren. Mensen zouden daarom dus niet in een hotel hoeven te overnachten." Ook worden de voorgestelde taxi's of kleine busjes niet ingezet, omdat volgens de woordvoerder te weinig vervoer "ellendiger is dan geen vervoer, aangezien er dan lange rijen ontstaan en mensen eindeloos moeten wachten".

Meer uit Binnenland

Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie komt zaterdag bijeen om over het asielbeleid van het kabinet te praten, waaronder de eind augustus beklonken asieldeal. Onderdelen daarvan liggen in de fractie gevoelig, maar bij een deel van de achterban valt vooral de rem op gezinshereniging slecht.

41 minuten geleden
Duizenden mensen proberen weer te stoppen met roken

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de negende keer wordt gehouden.

42 minuten geleden
Politie: steeds meer meldingen van ernstige bedreiging politici

DEN HAAG (ANP) - De politie ziet steeds meer meldingen van ernstige bedreiging aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen. Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar ruim duizend meldingen van opruiing en bedreiging binnen. In heel 2021 waren dat er 588.

47 minuten geleden
Gouden Kalveren voor Knor, Thekla Reuten en Rampvlucht

UTRECHT (ANP) - Knor heeft vrijdagavond als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die vrijdagavond naar de populaire familiefilm ging. Eerder op de avond werd Knor al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

5 uur geleden
BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran heeft er bij de Iraanse autoriteiten op aangedrongen toegang te verlenen tot de Nederlander die in Iran zou zijn opgepakt. Maar Iran heeft hier nog niet op gereageerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is dinsdag benaderd door iemand "die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran", laat het ministerie weten.

7 uur geleden
Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

10 uur geleden
Iran arresteert negen buitenlanders uit onder meer Nederland

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders uit onder meer Nederland opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

10 uur geleden