Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rover wil actie provincie tegen afschaling ov in Noord-Holland

Rover wil actie provincie tegen afschaling ov in Noord-Holland

HAARLEM (ANP) - Reizigersvereniging Rover roept de provincie en gemeenten in Noord-Holland op om in actie te komen tegen de afschaling van het treinverkeer in het noorden van de provincie. De NS wil onder meer de intercityritten tussen Alkmaar en Amsterdam op vrijdag halveren, zodat die eens in het halfuur gaan.

Waar de NS elders in het land de beperkingen die vorig jaar voortkwamen uit personeelstekorten probeert terug te schroeven, gebeurt dat volgens Rover in Noord-Holland niet. Zo komt de spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terug.

"Als de plannen van de NS doorgaan verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden, terwijl dan juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt", zegt Ludolf Maat van Rover.

De reizigersorganisatie vindt ook dat de NS onvoldoende rekening houdt met de aansluiting van het treinverkeer op ander openbaar vervoer. Zo zouden tien verschillende buslijnen na de maatregelen niet meer aansluiten op de trein in Alkmaar en wordt de overstap vanuit het noorden van de provincie in Alkmaar een kwartier in plaats van enkele minuten.

Rover wil dat de provincie en de gemeenten langs de lijn Den Helder-Alkmaar-Haarlem bij de NS gaan aandringen op herziening van de plannen. Dat zou ook het autoverkeer ten goede komen, omdat de files op de A9 zouden verminderen als meer mensen voor de trein kunnen kiezen.

Meer uit Binnenland

Ruim 100 betogers buiten bij spoeddebat over protesten Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ruim honderd demonstranten hebben zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera verzameld. Daar is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

21 minuten geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

22 minuten geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

46 minuten geleden
13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariƫlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

1 uur geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

2 uur geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

3 uur geleden