Rover: snelle oplossing nodig, anders wordt trein onbetaalbaar
AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover roept de politiek op om opnieuw fors te investeren in treinvervoer, om te voorkomen dat treinreizen voor veel mensen onbetaalbaar wordt. In het jaarverslag dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) dinsdagochtend publiceerden, werd duidelijk dat de spoorvervoerder overweegt om de prijs van een treinkaartje vanaf 2025 met ruim 10 procent te verhogen. Maar duurdere kaartjes zullen alleen maar meer reizigers kosten, waarschuwt Rover. Het demissionaire kabinet maakte in oktober weliswaar een bedrag van 120 miljoen euro vrij waarmee de NS een prijsstijging dit jaar kan voorkomen, maar "de politiek moet ook voor 2025 en later een oplossing bieden", aldus een woordvoerster van de reizigersorganisatie.
"Wat we terugzien in de jaarcijfers van NS is dat de treinreiziger zomaar erg snel kan verdwijnen en dan maar mondjesmaat weer terugkeert", stelt Rover-directeur Freek Bos. Hoewel het aantal treinreizigerskilometers in 2023 iets herstelde ten opzichte van het jaar daarvoor, reizen er nog altijd minder mensen met de trein dan voor de coronacrisis: in 2023 bedroeg het aantal reizigerskilometers 89 procent van het aantal kilometers in 2019. In 2022 was dat met 76 procent nog lager.
Bos noemt de toename in het aantal kilometers goed nieuws. "Tegelijk moet NS toegeven dat reizigers te maken kregen met een slechter product: minder mensen kwamen op tijd en meer mensen moesten in een volle trein staan." De reizigersorganisatie hoopt dat dit jaar weer meer mensen voor de trein zullen kiezen. "Nu weer steeds meer treinen gaan rijden verwachten wij dat er weer meer reizigers terugkeren, mits die enorme prijsverhoging achterwege blijft."
Wel maakt de reizigersorganisatie zich zorgen over onder meer de spoorinfrastructuur, bijvoorbeeld op de Hogesnelheidslijn (HSL). Het jaarverslag van de NS laat zien dat vorig jaar op dat traject veel treinen niet op tijd aankwamen of uitvielen, onder andere door ingrijpende spoorwerkzaamheden en tekorten aan technisch personeel bij onderhoudsbedrijven. "Daarnaast barst het spoor uit zijn voegen: op veel trajecten kan er geen trein meer bij", stelt Rover.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels K9 vraagt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) niet mee te werken aan de plannen van VVD-Kamerlid Bente Becker. Zij diende een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Boeren zijn onmisbaar om de klimaatdoelen te halen, maar het beleid om ze te helpen verduurzamen schiet op alle fronten tekort, vindt de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Om daar verbetering in te brengen, moet nodig het vertrouwen tussen boeren en overheid worden hersteld. Dat is "een eerste voorwaarde", stelt de raad in een advies aan het kabinet.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In de afgelopen twee jaar zijn 400.000 Nederlanders blijvend gestopt met een of meerdere sporten omdat ze kampten met een blessure, schat VeiligheidNL. Dat dwarsboomt volgens de organisatie het halen van de richtlijnen voor voldoende bewegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De explosie aan de Tarwekamp in Den Haag die afgelopen zaterdag zes mensen het leven heeft gekost, was volgens aanwijzingen van de politie gericht tegen een bruidsmodezaak in het getroffen pand. Dat meldde de politie dinsdagavond bij Opsporing Verzocht.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De P.C. Hooft-prijs 2025 voor verhalend proza is voor Maarten 't Hart, meldt het organiserende Literatuurmuseum. De jury, onder wie collega en eerdere winnaar Arnon Grunberg, prijst hem als 'verteller'. "Zijn meesterschap blijkt met name uit zijn dialogen, hij heeft een uitstekend oor voor hoe mensen met elkaar praten en hij weet als geen ander dat spreektaal gestileerd moet worden wil die dialoog in een roman tot leven komen", oordeelt het gezelschap.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bouw van het nieuwe pand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is flink vertraagd en pakt daardoor in totaal 136 miljoen euro duurder uit dan aanvankelijk gedacht, meldt minister Fleur Agema (Volksgezondheid) in een Kamerbrief. De oplevering van het nieuwe kantoor in Utrecht Science Park is al meerdere keren uitgesteld, maar de laatst bekendgemaakte planning wordt wel gehaald. Het gebouw wordt volgens de bewindsvrouw in 2025 opgeleverd.
11 uur geleden