Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe regering heeft veel te weinig geld gereserveerd om haar plannen voor het openbaar vervoer te kunnen betalen. Dat zegt reizigersorganisatie Rover in een reactie op het coalitieakkoord.

Het nieuwe kabinet heeft grote plannen met het openbaar vervoer. Zo moet de aanleg van de Lelylijn voor een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland zorgen, komen er maatregelen om de veiligheid in het ov te verbeteren en moet het busvervoer op het platteland uitgebreid worden. De uitvoering is echter onzeker, stelt Rover: "Zo is er geen extra geld opgenomen voor de provincies om de exploitatiebijdragen voor vervoerders te kunnen verhogen en daarmee het vervoer op het platteland te verbeteren."

De nieuwe coalitie trekt 2,5 miljard euro uit voor extra infrastructuur. Dit bedrag wordt verspreid over vijf jaar uitgegeven. "Van dit bedrag zouden alle genoemde ov-investeringen bekostigd moeten worden én de diverse snelwegverbredingen die ook expliciet in het regeerakkoord staan", stelt Rover. "Daarnaast zet de regering ook fors in op nieuwe woningbouwlocaties, die uit hetzelfde budget ontsloten zullen moeten worden. De grote vraag is dus hoe de nieuwe coalitie alle plannen zonder geld voor elkaar wil krijgen."

Meer uit Binnenland

Manifest Terre des Hommes: in 2029 geen kinderarbeid meer

DEN HAAG (ANP) - Terre des Hommes wil dat in 2029 alle toeleveringsketens van producten en grondstoffen vrij zijn van kinderarbeid. De kinderrechtenorganisatie presenteert woensdag, op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, een manifest waarin dit doel uiteengezet wordt.

3 uur geleden
Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

AMERSFOORT (ANP) - Amsterdam en Rotterdam zijn volgens advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de duurzaamste steden ter wereld. De Nederlandse steden staan op de eerste en tweede plek in de top-100 die het bureau voor de zesde keer samenstelde. Ook andere, voornamelijk Europese steden als Kopenhagen, Frankfurt, München en Oslo doen het goed op het gebied van duurzaamheid.

3 uur geleden
Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruimtegebruik moet tijdelijker worden om rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies. Veranderende omstandigheden moeten bepalen hoe lang bijvoorbeeld woningen en bedrijven op dezelfde plek kunnen blijven.

3 uur geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

6 uur geleden
23 woningen ontruimd om brand in transformatorhuisje Musselkanaal

MUSSELKANAAL (ANP) - In Musselkanaal (Groningen) zijn dinsdagavond 23 woningen ontruimd om rook die vrijkwam bij brand in een transformatorhuisje. De veiligheidsregio meldt rond 20.40 uur dat de brand aan de Van Swinderenstraat inmiddels geblust is. De bewoners, die werden opgevangen in een kerk aan de Markstraat, mogen weer naar huis.

7 uur geleden
Kabinet steekt in nadagen 60 miljoen euro in Oekraïense drones

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet investeert 60 miljoen euro in Oekraïense drones. Dat meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan het einde van een tweedaags werkbezoek aan het door oorlog geplaagde land. Mogelijk is dit het laatste militaire steunpakket dat ze aankondigt, gezien het eerste kabinet-Schoof binnenkort aantreedt. Het wordt betaald uit geld dat eerder is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Defensie.

8 uur geleden
Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep in opruiingszaak

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die de FvD-politicus dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur oplegde voor opruiing. Op X zegt Van Meijeren dat hij strafrechtelijk is veroordeeld om zijn mening. "Dit is niet alleen een aanval op mij, maar op de vrijheid van ons allemaal. Uiteraard leg ik me hier niet bij neer en ga ik in hoger beroep. Als wij niet opgeven, zal uiteindelijk de waarheid overwinnen!"

9 uur geleden