Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rouvoet vraagt opnieuw 600 miljoen voor publieke gezondheidszorg

Rouvoet vraagt opnieuw 600 miljoen voor publieke gezondheidszorg

UTRECHT (ANP) - Het uitblijven van maatregelen voor het herstel van de publieke gezondheid is "ronduit verbijsterend", zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. Volgens hem is er structureel 600 miljoen euro nodig om een volgende pandemie te voorkomen. "Maar hier is niets over opgenomen in de miljoenennota en de begroting voor volgend jaar, onbegrijpelijk".

Hij wijst op de "bijna wekelijks groeiende stapel rapporten die bewijzen wat de desastreuze economische, maatschappelijke en sociale gevolgen" zijn als de politiek niets doet. Rouvoet heeft, namens de 25 GGD'en in Nederland, donderdag een brief hierover gestuurd naar de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees.

"Ik begrijp werkelijk niet dat de politiek nu denkt: GGD'en hebben het goed gedaan in de afgelopen anderhalf jaar, het testen, bron- en contactonderzoek, het vaccineren; dat zit wel snor met die publieke gezondheid. Maar het zit niet snor. Het is alsof niet is doorgedrongen dat nú stappen nodig zijn om toekomstige generaties voor te bereiden op een volgende pandemie", zegt de GGD-voorman. "Het kan niet zo zijn dat we volgend jaar met de armen over elkaar zitten en hopen dat er nog even geen pandemie komt, dat zou onverantwoord zijn", vervolgt hij.

Jeugdgezondheidszorg

Volgens Rouvoet moet er onder meer 300 miljoen euro extra naar de jeugdgezondheidszorg. "Omgerekend is dat 100 euro per kind extra, om alle kinderen dezelfde gezondheidszorg te kunnen bieden. En om te kunnen zorgen dat we meer jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen krijgen. Ook daar is een tekort aan personeel waardoor we niet goed voorbereid zijn op een volgende pandemie."

Daarnaast is er structureel 100 miljoen nodig voor infectieziektebestrijding. "We hebben echt een tekort aan artsen en verpleegkundigen op dit gebied. En deskundigen voor infectiepreventie." Ook voor de algehele informatievoorziening, om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie, is volgens Rouvoet 100 miljoen extra noodzakelijk

De 25 GGD-regio's gaven in mei al aan bij oud-informateur Mariëtte Hamer dat er 600 miljoen euro extra nodig is om de basis van de publieke gezondheidszorg te herstellen. Maar volgens Rouvoet bleef het "oorverdovend stil" na deze oproep.

Meer uit Gezond

Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

1 dag geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

2 dagen geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

3 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

5 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

6 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

1 week geleden