Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rouvoet vraagt opnieuw 600 miljoen voor publieke gezondheidszorg

Rouvoet vraagt opnieuw 600 miljoen voor publieke gezondheidszorg

UTRECHT (ANP) - Het uitblijven van maatregelen voor het herstel van de publieke gezondheid is "ronduit verbijsterend", zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. Volgens hem is er structureel 600 miljoen euro nodig om een volgende pandemie te voorkomen. "Maar hier is niets over opgenomen in de miljoenennota en de begroting voor volgend jaar, onbegrijpelijk".

Hij wijst op de "bijna wekelijks groeiende stapel rapporten die bewijzen wat de desastreuze economische, maatschappelijke en sociale gevolgen" zijn als de politiek niets doet. Rouvoet heeft, namens de 25 GGD'en in Nederland, donderdag een brief hierover gestuurd naar de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees.

"Ik begrijp werkelijk niet dat de politiek nu denkt: GGD'en hebben het goed gedaan in de afgelopen anderhalf jaar, het testen, bron- en contactonderzoek, het vaccineren; dat zit wel snor met die publieke gezondheid. Maar het zit niet snor. Het is alsof niet is doorgedrongen dat nú stappen nodig zijn om toekomstige generaties voor te bereiden op een volgende pandemie", zegt de GGD-voorman. "Het kan niet zo zijn dat we volgend jaar met de armen over elkaar zitten en hopen dat er nog even geen pandemie komt, dat zou onverantwoord zijn", vervolgt hij.

Jeugdgezondheidszorg

Volgens Rouvoet moet er onder meer 300 miljoen euro extra naar de jeugdgezondheidszorg. "Omgerekend is dat 100 euro per kind extra, om alle kinderen dezelfde gezondheidszorg te kunnen bieden. En om te kunnen zorgen dat we meer jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen krijgen. Ook daar is een tekort aan personeel waardoor we niet goed voorbereid zijn op een volgende pandemie."

Daarnaast is er structureel 100 miljoen nodig voor infectieziektebestrijding. "We hebben echt een tekort aan artsen en verpleegkundigen op dit gebied. En deskundigen voor infectiepreventie." Ook voor de algehele informatievoorziening, om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie, is volgens Rouvoet 100 miljoen extra noodzakelijk

De 25 GGD-regio's gaven in mei al aan bij oud-informateur Mariëtte Hamer dat er 600 miljoen euro extra nodig is om de basis van de publieke gezondheidszorg te herstellen. Maar volgens Rouvoet bleef het "oorverdovend stil" na deze oproep.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

2 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

3 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

3 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

3 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

3 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

3 dagen geleden