
Rouvoet vraagt opnieuw 600 miljoen voor publieke gezondheidszorg
UTRECHT (ANP) - Het uitblijven van maatregelen voor het herstel van de publieke gezondheid is "ronduit verbijsterend", zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. Volgens hem is er structureel 600 miljoen euro nodig om een volgende pandemie te voorkomen. "Maar hier is niets over opgenomen in de miljoenennota en de begroting voor volgend jaar, onbegrijpelijk".
Hij wijst op de "bijna wekelijks groeiende stapel rapporten die bewijzen wat de desastreuze economische, maatschappelijke en sociale gevolgen" zijn als de politiek niets doet. Rouvoet heeft, namens de 25 GGD'en in Nederland, donderdag een brief hierover gestuurd naar de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees.
"Ik begrijp werkelijk niet dat de politiek nu denkt: GGD'en hebben het goed gedaan in de afgelopen anderhalf jaar, het testen, bron- en contactonderzoek, het vaccineren; dat zit wel snor met die publieke gezondheid. Maar het zit niet snor. Het is alsof niet is doorgedrongen dat nú stappen nodig zijn om toekomstige generaties voor te bereiden op een volgende pandemie", zegt de GGD-voorman. "Het kan niet zo zijn dat we volgend jaar met de armen over elkaar zitten en hopen dat er nog even geen pandemie komt, dat zou onverantwoord zijn", vervolgt hij.
Jeugdgezondheidszorg
Volgens Rouvoet moet er onder meer 300 miljoen euro extra naar de jeugdgezondheidszorg. "Omgerekend is dat 100 euro per kind extra, om alle kinderen dezelfde gezondheidszorg te kunnen bieden. En om te kunnen zorgen dat we meer jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen krijgen. Ook daar is een tekort aan personeel waardoor we niet goed voorbereid zijn op een volgende pandemie."
Daarnaast is er structureel 100 miljoen nodig voor infectieziektebestrijding. "We hebben echt een tekort aan artsen en verpleegkundigen op dit gebied. En deskundigen voor infectiepreventie." Ook voor de algehele informatievoorziening, om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie, is volgens Rouvoet 100 miljoen extra noodzakelijk
De 25 GGD-regio's gaven in mei al aan bij oud-informateur Mariëtte Hamer dat er 600 miljoen euro extra nodig is om de basis van de publieke gezondheidszorg te herstellen. Maar volgens Rouvoet bleef het "oorverdovend stil" na deze oproep.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
2 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden