
Rouvoet: maak niet dezelfde fout en steek geld in gezondheid
DEN HAAG (ANP) - Als de politiek niet meer geld steekt in de gezondheid van mensen is Nederland bij een volgende pandemie ook niet voorbereid. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Hij reageert op de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die concludeert dat Nederland niet goed voorbereid was op de uitbraak van het coronavirus in 2020.
Rouvoet wil dat de overheid meer doet om mensen te helpen met "gezond eten, bewegen, mentale gezondheid en een gezonde leefomgeving". Want, zegt hij, "gezonde mensen zijn minder kwetsbaar. In de ziekenhuizen zagen we opvallend veel mannen van een jaar of 40, 50 met overgewicht. Je kunt niet elke opname voorkomen, maar mensen met een goede gezondheid, zonder overgewicht, maken minder kans op ernstige klachten dan mensen die niet de juiste keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld door hun inkomen of woonomgeving."
Daarnaast wil Rouvoet dat er geld gaat naar het begeleiden van ouders en kinderen, naar het opleiden van artsen, naar wetenschappelijk onderzoek en naar "een flexibele schil van GGD'ers die ingezet kunnen worden in tijden van crisis".
Dat is geen nieuw geluid, benadrukt Rouvoet, na de Mexicaanse griep in 2009 was al vastgesteld dat er meer geld nodig was voor publieke gezondheid. Dat geld kwam er niet, en "als je de lessen van de Onderzoeksraad bekijkt, moet je vaststellen dat we nu hetzelfde dreigen te doen. Zo investeren we niet in het bestrijden van infectieziekten, waardoor we bij een volgende pandemie weer moeten constateren dat we geen lessen hebben getrokken en niet voorbereid waren."
GGD GHOR Nederland heeft vorig jaar meerdere keren gevraagd om extra geld. "Tot op de dag van vandaag is er eigenlijk zelfs bezuinigd. We hadden moeite om op te schalen. We kunnen het ons niet permitteren afhankelijk te zijn van het improvisatievermogen van individuele GGD'en", aldus Rouvoet. In het regeerakkoord van de nieuwe coalitie ziet hij wel wat plannen, "maar het gaat om te weinig geld en daar moet bovendien te veel van betaald worden. Als je het allemaal uit hetzelfde kleine potje moet halen, weet je zeker dat je tekortschiet."
Meer uit Binnenland
URK (ANP) - De man en vrouw uit Urk die in augustus met hun kind onder het puin van een ingestort hotel in het Duitse Kröv vandaan werden gehaald, hebben hun onlangs geboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen heeft geholpen. Dat meldt de moeder van het gezin op Instagram over hun zoon Christoph, die afgelopen donderdag werd geboren. Volgens haar waagde de Duitse Christoph in augustus zijn leven om hen uit het puin te redden. "Het had zoveel anders kunnen zijn", schrijft ze.
21 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een pro-Israëlische demonstratie op de Dam in Amsterdam zijn enkele mensen aangehouden, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er een kleine honderd man bij de manifestatie. De sfeer is "beheersbaar".
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het recht van Israël om zich te verdedigen kent grenzen, schrijven CDA'ers Henri Bontenbal en Derk Boswijk in een opiniestuk in Trouw. Hun partij heeft zich volgens hen in het verleden terughoudend opgesteld bij kritiek op Israël vanuit "historisch besef". Maar waar het recht om zich te verdedigen eindigt, begint naar hun zeggen de "morele plicht om te spreken".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.
3 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.
7 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.
8 uur geleden