Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdamse raad komt op voor personeel en dieren Blijdorp

Rotterdamse raad komt op voor personeel en dieren Blijdorp

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een noodsteunlening aan de noodlijdende dierentuin Blijdorp vanwege het coronavirus. Daarvoor moet er wel een sociaal plan komen voor het personeel en mogen er geen dieren worden afgemaakt uit geldnood.

Op 15 oktober besloot de raad de noodsteunlening van 10 miljoen euro al voor een deel als voorschot uit te keren. Omdat er zakelijke voorwaarden aan de lening zitten, aldus de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, moet de diergaarde wel weerbaar zijn voor de toekomst en een gezonde bedrijfsvoering krijgen. Daarvoor is een 3,75 miljoen euro besparende reorganisatie nodig.

De ondernemingsraad van Blijdorp is akkoord gegaan met het reorganisatieplan van de directie, dat volgens vakbond FNV leidt tot banenverlies en slechtere arbeidsvoorwaarden. De raad ziet nu graag dat alle partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Ook doet de raad een moreel appel op de directieleden om het goede voorbeeld te geven bij de reorganisatie en een evenredig deel van hun salaris inleveren, aangezien het personeel dat ook moet.

In november ontving Blijdorp al 4 miljoen van de 10 miljoen euro, maar de raad heeft in een aangenomen motie laten blijken dat als voorwaarde om de overige noodsteun van 6 miljoen euro te ontvangen er geen dieren worden afgemaakt vanwege financiële nood. Eerder ontstond hierover ophef, toen wethouder Wijbenga meldde dat Blijdorp om het aantal dieren te verminderen, in het uiterste geval en "zeer tegen haar zin" misschien zal moeten overgaan tot euthanasie.

De raad wil daarnaast onder meer dat het college de mogelijkheden onderzoekt om vanaf 2022 een jaarlijkse subsidie te verstrekken om de dierentuin draaiende te houden en noodzakelijk onderhoud te kunnen plegen.

Naast de gemeentelijke steun verwacht Blijdorp, net als andere noodlijdende dierentuinen in Nederland, geld vanuit het Rijk. De regeling van 39 miljoen euro ligt nog in Brussel, waar de Europese Commissie de staatssteun eerst nog moet goedkeuren.

Meer uit Binnenland

OM: enige wat Jill Helena wil is dat Ali B zijn misstap erkent

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

32 minuten geleden
OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

1 uur geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

2 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

4 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

6 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

7 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

7 uur geleden