Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdamse raad komt op voor personeel en dieren Blijdorp

Rotterdamse raad komt op voor personeel en dieren Blijdorp

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een noodsteunlening aan de noodlijdende dierentuin Blijdorp vanwege het coronavirus. Daarvoor moet er wel een sociaal plan komen voor het personeel en mogen er geen dieren worden afgemaakt uit geldnood.

Op 15 oktober besloot de raad de noodsteunlening van 10 miljoen euro al voor een deel als voorschot uit te keren. Omdat er zakelijke voorwaarden aan de lening zitten, aldus de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, moet de diergaarde wel weerbaar zijn voor de toekomst en een gezonde bedrijfsvoering krijgen. Daarvoor is een 3,75 miljoen euro besparende reorganisatie nodig.

De ondernemingsraad van Blijdorp is akkoord gegaan met het reorganisatieplan van de directie, dat volgens vakbond FNV leidt tot banenverlies en slechtere arbeidsvoorwaarden. De raad ziet nu graag dat alle partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Ook doet de raad een moreel appel op de directieleden om het goede voorbeeld te geven bij de reorganisatie en een evenredig deel van hun salaris inleveren, aangezien het personeel dat ook moet.

In november ontving Blijdorp al 4 miljoen van de 10 miljoen euro, maar de raad heeft in een aangenomen motie laten blijken dat als voorwaarde om de overige noodsteun van 6 miljoen euro te ontvangen er geen dieren worden afgemaakt vanwege financiële nood. Eerder ontstond hierover ophef, toen wethouder Wijbenga meldde dat Blijdorp om het aantal dieren te verminderen, in het uiterste geval en "zeer tegen haar zin" misschien zal moeten overgaan tot euthanasie.

De raad wil daarnaast onder meer dat het college de mogelijkheden onderzoekt om vanaf 2022 een jaarlijkse subsidie te verstrekken om de dierentuin draaiende te houden en noodzakelijk onderhoud te kunnen plegen.

Naast de gemeentelijke steun verwacht Blijdorp, net als andere noodlijdende dierentuinen in Nederland, geld vanuit het Rijk. De regeling van 39 miljoen euro ligt nog in Brussel, waar de Europese Commissie de staatssteun eerst nog moet goedkeuren.

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

2 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

3 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

4 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

6 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

7 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

7 uur geleden