Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdamse burgers denken en beslissen mee over klimaataanpak

Rotterdamse burgers denken en beslissen mee over klimaataanpak

ROTTERDAM (ANP) - Ruim honderd Rotterdammers uit alle lagen van de bevolking nemen vanaf donderdag zitting in het burgerberaad om mee te denken en te beslissen over de klimaataanpak van de stad. De 117 leden van het beraad zijn door een afgewogen loting bij elkaar gebracht. Het is de eerste keer dat in Rotterdam een burgerberaad over klimaat wordt geïnstalleerd.

Het burgerberaad gaat de gemeente adviseren over het klimaat en samen bedenken zij oplossingen. Alle Rotterdammers mogen meedenken met het burgerberaad. Ze kunnen tot 9 april via de gemeentelijke website aangeven welke Rotterdamse klimaatlocaties het burgerberaad moet bezoeken.

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Rotterdam 55 procent lager zijn dan in 1990, en in 2050 moet de stad klimaatneutraal opereren. Rotterdam is naar eigen zeggen "goed op weg met deze klimaatdoelen, maar de opgave is de komende jaren nog erg groot".

Burgerberaad

Het merendeel van de leden van het burgerberaad is tussen 26 en 45 jaar oud, maar alle leeftijdsgroepen vanaf 16 jaar zijn vertegenwoordigd volgens afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. Ook wat betreft het opleidingsniveau van de deelnemers is een afspiegeling gemaakt. Onder de 117 leden zitten 11 studenten, 70 mensen in loondienst of zijn zelfstandig. Verder zijn 11 leden werkzoekend en 25 leden vallen onder de categorie overig.

De selectie van de leden kwam tot stand nadat in februari 10.000 willekeurig uit het bevolkingsregister geselecteerde Rotterdammers een oproep hadden gekregen zich aan te melden voor het beraad. Klimaatwethouder Chantal Zeegers vindt het "geweldig om te zien" dat zoveel Rotterdammers enthousiast zijn om mee te doen. "Ik ben heel benieuwd naar hun idee├źn en oplossingen over wat wij als stad moeten doen voor het klimaat", aldus de wethouder.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

12 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

15 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

16 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

18 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

18 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

19 uur geleden