Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdamse burgers denken en beslissen mee over klimaataanpak

Rotterdamse burgers denken en beslissen mee over klimaataanpak

ROTTERDAM (ANP) - Ruim honderd Rotterdammers uit alle lagen van de bevolking nemen vanaf donderdag zitting in het burgerberaad om mee te denken en te beslissen over de klimaataanpak van de stad. De 117 leden van het beraad zijn door een afgewogen loting bij elkaar gebracht. Het is de eerste keer dat in Rotterdam een burgerberaad over klimaat wordt geïnstalleerd.

Het burgerberaad gaat de gemeente adviseren over het klimaat en samen bedenken zij oplossingen. Alle Rotterdammers mogen meedenken met het burgerberaad. Ze kunnen tot 9 april via de gemeentelijke website aangeven welke Rotterdamse klimaatlocaties het burgerberaad moet bezoeken.

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Rotterdam 55 procent lager zijn dan in 1990, en in 2050 moet de stad klimaatneutraal opereren. Rotterdam is naar eigen zeggen "goed op weg met deze klimaatdoelen, maar de opgave is de komende jaren nog erg groot".

Burgerberaad

Het merendeel van de leden van het burgerberaad is tussen 26 en 45 jaar oud, maar alle leeftijdsgroepen vanaf 16 jaar zijn vertegenwoordigd volgens afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. Ook wat betreft het opleidingsniveau van de deelnemers is een afspiegeling gemaakt. Onder de 117 leden zitten 11 studenten, 70 mensen in loondienst of zijn zelfstandig. Verder zijn 11 leden werkzoekend en 25 leden vallen onder de categorie overig.

De selectie van de leden kwam tot stand nadat in februari 10.000 willekeurig uit het bevolkingsregister geselecteerde Rotterdammers een oproep hadden gekregen zich aan te melden voor het beraad. Klimaatwethouder Chantal Zeegers vindt het "geweldig om te zien" dat zoveel Rotterdammers enthousiast zijn om mee te doen. "Ik ben heel benieuwd naar hun ideeën en oplossingen over wat wij als stad moeten doen voor het klimaat", aldus de wethouder.

Meer uit Binnenland

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

5 minuten geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

2 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

9 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

14 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

16 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

18 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

18 uur geleden