
'Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij'
ROTTERDAM (ANP) - "Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij; de erfenissen daarvan zitten tussen diezelfde oren, nu is het tijd om met die oren naar elkaar te gaan luisteren." Zo luidt een van de bevindingen van het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van de stad dat zaterdagmiddag is gepresenteerd.
In het rapport staat beschreven hoe Rotterdam al vanaf 1600 als partner van de VOC en WIC eeuwenlang actief betrokken was bij kolonialisme en slavernij. Het eerste Nederlandse slavenschip had een Rotterdamse connectie en de negentiende-eeuwse handel op Nederlands-Indië droeg sterk bij aan de groei van Rotterdam tot een wereldhaven, concludeert hoofdonderzoeker Gert Oostindie.
Rotterdam had ook een aandeel in ongeveer tien procent van alle door Nederlanders verscheepte Afrikanen. Eén op de acht huidige Rotterdammers heeft voorouders die ooit tot slaaf gemaakt zijn in het Atlantisch gebied, meer dan in welke Nederlandse stad ook.
Twee jaar durend onderzoek
Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) deed het twee jaar durend onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam. De resultaten in de vorm van drie boeken werden overhandigd aan burgemeester Aboutaleb en oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin. Zij diende de aangenomen motie in om het koloniale verleden van Rotterdam eens grondig te onderzoeken.
Wethouder Bert Wijbenga van Integratie en Samenleven zegt de stedelijke geschiedenis van kolonialisme en slavernij en de huidige achterstelling te erkennen. Zo heeft het college een actieplan tegen racisme vastgesteld, voortkomend uit gesprekken met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in Rotterdam. Ook roept het Rotterdamse stadsbestuur het Rijk op tot een nationaal onderzoeksprogramma naar het nationale slavernijverleden.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden