Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam vraagt Rijk om geld voor aanpak criminaliteit in haven

Rotterdam vraagt Rijk om geld voor aanpak criminaliteit in haven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil graag meer geld van het Rijk om ondermijnende criminaliteit in onder meer de haven aan te pakken. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Om zogeheten ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onder- en bovenwereld, in de haven te bestrijden heeft de gemeente samen met onder meer de politie, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie een actieplan opgesteld. Voor de uitvoering ervan is jaarlijks 33 miljoen euro nodig. Rotterdam heeft zelf al extra geld vrijgemaakt voor de aanpak en kreeg het afgelopen jaar vanuit het Rijk al geld hiervoor, maar wil graag een extra structurele bijdrage zien.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus liet vorig jaar mei al weten dat er geen financiële middelen beschikbaar waren, dus nu richt Aboutaleb zijn pijlen op het nieuwe kabinet. Het geld wil Rotterdam onder meer gebruiken voor betere controle en het bestrijden van corruptie in de haven.

"De haven is één van de belangrijkste aanjagers voor de Nederlandse economie, maar vormt tegelijk ook een belangrijk werkgebied voor criminelen", aldus Aboutaleb. Hij schrijft dat de drugsvangsten elk jaar groter worden en dat er vorig jaar een recordvangst werd gedaan. In het jaarverslag met de resultaten van de aanpak van ondermijnende criminaliteit staat dat er vorig jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne is onderschept in de Rotterdamse haven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Holleeder: ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul

SCHIPHOL (ANP) - "Ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul." Willem Holleeder bleef dinsdag bij het punt dat hij al eerder maakte: hij heeft niets te maken met de moord op vastgoedman Willem Endstra en kent niemand in de groep verdachten die met de uitvoering van de liquidatie in verband wordt gebracht: "Nooit gezien, nooit gesproken, niet in mijn periferie."

1 uur geleden
Politie komt met oproep in zaak overval woning PSV'er Zahavi

AMSTERDAM (ANP) - In Opsporing Verzocht is dinsdagavond aandacht voor de overval op het huis van PSV'er Eran Zahavi, meldt het tv-programma. De politie Amsterdam wil daarin met een oproep "voorkomen dat bewakingsbeelden verloren gaan, die licht kunnen werpen op de overval op het gezin van voetballer Eran Zahavi".

2 uur geleden
Oud-politicus Meindert Leerling overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-politicus Meindert Leerling is op 85-jarige leeftijd overleden. Leerling zat van 1981 tot 1994 in de Tweede Kamer voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een van de voorlopers van de ChristenUnie. Hij was tevens fractievoorzitter van zijn partij. De ChristenUnie bevestigt het overlijden van Leerling.

2 uur geleden
Kamer schrapt eigen bijdrage voor toegangstesten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde evenementen of activiteiten. Coronaminister Hugo de Jonge wilde dit, maar het parlement lag dinsdag unaniem dwars.

2 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt, RIVM meldt 5586 gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5586 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 300 minder dan tussen zondagochtend en maandagochtend, toen 5884 nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden gemeld.

3 uur geleden
In hoger beroep ook 18 jaar cel opgelegd in zaak 'tbs-moord'

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag de 37-jarige Michael B. veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van een 72-jarige ex-tbs'er in Lelystad. De zaak staat bekend als tbs-moord. De straf in hoger beroep is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Lelystad.

3 uur geleden
Doetinchem 'houdt rekening' met samenkomst supporters Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - De gemeente Doetinchem houdt er rekening mee dat supporters van De Graafschap woensdagavond bij de wedstrijd tegen Helmond Sport opnieuw naar het stadion komen, laat een woordvoerder van de burgemeester weten. Vorige week vrijdag kwamen na de wedstrijd tegen Jong Ajax enkele honderden supporters naar stadion De Vijverberg, ondanks de oproep van de gemeente om vanwege de coronacrisis thuis te blijven.

4 uur geleden