Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam vermindert jaarlijkse CO2-uitstoot

Rotterdam vermindert jaarlijkse CO2-uitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De CO2-uitstoot in Rotterdam is sinds vorig jaar, na het afsluiten van het Rotterdams Klimaatakkoord, gedaald. Dat heeft de milieudienst DCMR doorberekend op basis van de hierin opgenomen klimaatmaatregelen.

Sinds 2019 is in Rotterdam bijna 3 megaton CO2 bespaard. Een daling van de CO2-uitstoot als gevolg van de coronacrisis is niet opgenomen in de doorberekening. "De energietransitie is in Rotterdam in hoog tempo uit de startblokken gekomen", aldus de Rotterdamse klimaatwethouder Arno Bonte. "De dalende trend zet dus door." Tot 2030 moet er nog 9 megaton CO2 minder worden uitgestoten om een halvering van de CO2-uitstoot, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, te behalen.

Bonte is blij met de daling, maar volgens hem gaat het niet vanzelf. "We zullen alles op alles moeten blijven zetten om de halvering van de uitstoot binnen tien jaar te halen." Die moet onder meer worden bereikt door het bouwen van megawindparken op zee, nieuwe infrastructuur voor groene waterstof en het op grote schaal benutten van industriële restwarmte om woningen mee te verwarmen.

Het Rotterdamse Klimaatakkoord is een overeenkomst tussen honderd partijen waarin inmiddels 55 deals zijn opgenomen. Deze projecten moeten de energietransitie versnellen en de CO2-uitstoot beperken. Zo wordt de voedselverspilling in de stad aangepakt, ligt er een plan voor de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa en zijn er 50.000 zonnepanelen op Rotterdamse daken gelegd.

Meer uit Binnenland

Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

27 minuten geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

36 minuten geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

1 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

1 uur geleden
NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

1 uur geleden
Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

2 uur geleden
Nederlandse Patriot-eenheid oefent in Litouwen komende zomer

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse Patriot-eenheid oefent komende zomer in Litouwen, meldt het ministerie van Defensie. De oefening door de luchtafweereenheid is samen met Litouwse collega's en duurt enkele weken.

3 uur geleden