Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam vangt op korte termijn 1000 Oekraïense vluchtelingen op

Rotterdam vangt op korte termijn 1000 Oekraïense vluchtelingen op

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam worden op korte termijn ongeveer 1000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, maakte de gemeente vrijdag bekend. De bedoeling is dat in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal 2000 opvangplekken worden gerealiseerd, waarvan Rotterdam dan de helft voor haar rekening neemt.

Er zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang en andere opvangmogelijkheden worden op dit moment met spoed bekeken. Ook maakt de gemeente "graag gebruik van de gastvrijheid van Rotterdammers", aldus de gemeente in een verklaring.

De gemeente wijst erop dat het Rijk de eerste opvangplekken voor vluchtelingen uit het oorlogsgebied heeft geregeld. Zij worden de komende dagen ondergebracht in Amsterdam, Ede, Den Haag, Zaanstad en Haarlem. "De vluchtelingen die zich daarna melden, worden in elders in het land opgevangen. Ook in de regio Rotterdam", aldus de gemeente.

Diep geraakt

Op verschillende plekken in het land worden momenteel vluchtelingen opgevangen. Op legerplaats Harskamp in de gemeente Ede is ruimte voor 950 mensen. Donderdag meldde Amsterdam dat er in Zuidoost 92 vluchtelingen werden opgevangen, maar dat op termijn gemikt wordt op 200 à 300 opvangplekken in de hoofdstad. Vrijdagochtend arriveerden er ongeveer 50 Oekraïners in Waddinxveen. Zij zijn opgevangen in een sporthal. De gemeente daar kijkt nog naar opvangmogelijkheden voor de langere termijn.

Het Rotterdamse college zegt "diep geraakt" te zijn door de inval van het Russische leger in Oekraïne. "Wij keuren het geweld tegen de inwoners van Oekraïne in de grootst mogelijke bewoordingen af", aldus wethouder Vincent Karremans van Integratie. "Rotterdam spreekt niet alleen haar sympathie uit naar de betrokkenen maar wil ook helpen door Oekraïense vluchtelingen op te vangen in onze stad die weet wat het is om slachtoffer te zijn van oorlogsgeweld. Dat gevoel leeft ook in de Rotterdamse samenleving: veel Rotterdammers bieden hulp aan en zijn bijvoorbeeld bereid om vluchtelingen thuis op te vangen."

Rotterdam heeft een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen waar Rotterdammers die een kamer of woning willen aanbieden zich kunnen melden. Dit nummer is vanaf maandag in de lucht.

Meer uit Binnenland

Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

47 minuten geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

53 minuten geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

2 uur geleden
Rij voor aanmeldcentrum Ter Apel, maar volgens COA genoeg plek

TER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.

2 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

5 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

5 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

6 uur geleden