Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam start opspuiten land voor groene bedrijven

Rotterdam start opspuiten land voor groene bedrijven

ROTTERDAM (ANP) - Op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam is begonnen met het opspuiten van 55 hectare nieuw land. Het is voor bedrijven die hernieuwbare brandstoffen en chemische producten maken uit reststoffen. Door dit soort bedrijven bij elkaar te vestigen kunnen ze gebruikmaken van dezelfde infrastructuur, zoals buisleidingen, meldt het Rotterdams Havenbedrijf.

Waterbouwbedrijf Van Oord spuit in totaal 5 miljoen kubieke meter zand op in het zuidelijke deel van de Prinses Alexiahaven. Dat werk moet in juli klaar zijn, waarna het zand dan nog een halfjaar moet inklinken voordat er gebouwd kan worden. Het nieuwe land komt ruim 6 meter boven NAP te liggen.

Aanleiding voor het opspuiten van het terrein is dat het Finse bedrijf UPM onlangs bekendmaakte dat het zich alleen nog op Rotterdam richt als locatie voor een nieuwe raffinaderij van biobrandstoffen. De beslissing van UPM over de nieuwe fabriek wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht, maar de aanleg van het terrein gaat door ook als bedrijf onverhoopt besluit zich niet op deze plek te vestigen.

Op de Tweede Maasvlakte is volgens het Havenbedrijf nog ruimte voor uitbreiding van de containeroverslag en activiteiten die passen in de groene overgangsstrategie van de haven, zoals de productie van groene waterstof, het aan land halen van windenergie van zee en de productie van hernieuwbare brandstoffen.

Op andere plekken in het havengebied is ook nog ruimte, maar dat zijn vooral kleinere terreinen. Ook zullen in de loop van de tijd verschillende terreinen herontwikkeld worden.

Meer uit Financieel

Franse hotels klagen Airbnb aan om oneerlijke handelspraktijken

LISIEUX (ANP/AFP) - Verschillende Franse hotels hebben een rechtszaak aangespannen tegen Airbnb. Het verhuurplatform wordt van oneerlijke handelspraktijken beschuldigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet innen van toeristenbelasting of het plaatsen van advertenties die niet voldoen aan de regels voor het verhuren van woningen. De hotels eisen een schadevergoeding van ruim 9 miljoen euro.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia zet opmars voort op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nvidia zette donderdag de opmars voort op de aandelenbeurzen in New York, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag. Nvidia werd dinsdag al 3,5 procent meer waard en kreeg er nu 2,5 procent bij. De ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) profiteert van de sterke opmars van AI en is inmiddels het waardevolste bedrijf ter wereld. Dinsdag bereikte Nvidia al een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar en haalde daarmee Microsoft en Apple in.

2 uur geleden
Ook Greenchoice rekent kosten voor terugleveren zonnestroom

ROTTERDAM (ANP) - Greenchoice gaat net als meerdere andere energieleveranciers kosten in rekening brengen voor de hoeveelheid stroom die klanten met zonnepanelen terugleveren aan het net. Op die manier wil de energieleverancier zijn klanten stimuleren om zonne-energie direct te verbruiken.

2 uur geleden
Meer reizigers op Schiphol in vakantiemaand mei dan jaar eerder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwelkomde in vakantiemaand mei bijna 7 procent meer reizigers dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bijna 6 miljoen passagiers reisden van, naar of via de luchthaven. De meesten gingen naar Spanje, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Duitse economieminister Habeck betreurt stuklopen TenneT-deal

SEOUL (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck is teleurgesteld dat gesprekken over de aankoop van het Duitse deel van netbeheerder TenneT zijn geklapt. Donderdag werd bekend dat de Duitse regering onderhandelingen over zo'n deal definitief stopzet, omdat er te grote begrotingsproblemen zijn.

3 uur geleden
Knot: goede argumenten voor ECB-rentebesluiten per kwartaal

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er goede argumenten zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) om per kwartaal een rentebesluit te nemen. Ieder kwartaal publiceert de ECB namelijk nieuwe prognoses over de economische groei en inflatie in de eurozone en dat biedt de centrale bank in Frankfurt meer informatie om het monetaire beleid op te baseren, aldus Knot, die spreekt van een "sterke zaak" hiervoor.

3 uur geleden
FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid is de werkvloer niet veilig, concludeert FNV na onderzoek. De vakbond baseert zich op een enquête onder bijna 2000 ambtenaren. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met "grensoverschrijdend gedrag".

4 uur geleden