
Rotterdam neemt schulden slachtoffers toeslagenaffaire over
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam gaat de schulden afbetalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het Rijk en de schuldeisers rond zijn en de stad wil daar niet op wachten.
Op dit moment zijn vijftig Rotterdammers door de Belastingdienst erkend als gedupeerden. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd, stelt de gemeente. Uiteindelijk moeten rond de vierhonderd mensen straks sneller van hun schulden af zijn. Rotterdam heeft met 5000 zelfmelders waarschijnlijk het grootste aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Eind april maakte demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) bekend dat de overheid de private schulden gaat overnemen van gedupeerde ouders in een schuldentraject. Maar volgens Rotterdam duurt dat te lang. "Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel", zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak).
Geen schulden
Het versneld aflossen betekent dat schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze eerder akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten, waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt.
Door deze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden dan echt schuldenvrij en hebben ze weer de beschikking over hun volledige inkomen, zegt wethouder Grauss. "Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.
3 uur geledenWILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
6 uur geledenARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.
8 uur geleden