Rotterdam neemt schulden slachtoffers toeslagenaffaire over
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam gaat de schulden afbetalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het Rijk en de schuldeisers rond zijn en de stad wil daar niet op wachten.
Op dit moment zijn vijftig Rotterdammers door de Belastingdienst erkend als gedupeerden. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd, stelt de gemeente. Uiteindelijk moeten rond de vierhonderd mensen straks sneller van hun schulden af zijn. Rotterdam heeft met 5000 zelfmelders waarschijnlijk het grootste aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Eind april maakte demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) bekend dat de overheid de private schulden gaat overnemen van gedupeerde ouders in een schuldentraject. Maar volgens Rotterdam duurt dat te lang. "Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel", zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak).
Geen schulden
Het versneld aflossen betekent dat schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze eerder akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten, waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt.
Door deze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden dan echt schuldenvrij en hebben ze weer de beschikking over hun volledige inkomen, zegt wethouder Grauss. "Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het Leger des Heils en Valente, de branchevereniging voor opvangorganisaties, vrezen bij het stoppen van de bed-bad-broodregeling dat zowel de samenleving als de honderden uitgeprocedeerde asielzoekers te maken krijgen "met meer narigheid en onveiligheid". De twee organisaties hekelen dan ook het besluit van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om volgend jaar de financiering van de regeling te beƫindigen.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Het competitiebestuur betaald voetbal betreurt dat de lokale driehoek in Amsterdam weinig aandacht heeft gegeven aan het gezamenlijke plan van Ajax en FC Utrecht om hun competitieduel van zondag ondanks een politiestaking door te laten gaan. "Helaas heeft dit gezamenlijke initiatief weinig aandacht gekregen van de gemeente Amsterdam en de lokale driehoek (locoburgemeester, politie, OM)", stellen de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenHAARLEMMERMEER (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer voegt zich bij het kort geding dat Schiphol heeft aangespannen vanwege de vakbondsstaking op het spoor komende woensdag. Tussen 04.00 uur en 08.00 uur staken medewerkers van NS en het streekvervoer omdat ze een betere vroegpensioenregeling willen.
2 uur geledenVEENDAM (ANP) - Een model van een hyperloop heeft maandag een testrit gemaakt op een speciaal ontwikkelde baan in Veendam. Ontwikkelaar Hardt spreekt van een grote stap in de ontwikkeling van de technologie.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Enkele honderden schoonmakers hebben maandag meegedaan met een staking op Schiphol voor een regeling om op eerdere leeftijd te kunnen stoppen met werken. Dit melden vakbonden FNV en CNV.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax - FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de geplande politiestaking kunnen de veiligheid van de spelers, supporters en openbare orde in de stad niet gegarandeerd worden, aldus de driehoek.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een Pakistaanse man is conform de eis veroordeeld tot veertien jaar cel voor het met de dood bedreigen van PVV'er Geert Wilders. Het gaat om religieus leider Muhammad Jalali. Volgens de rechter heeft de man misbruik gemaakt van het gezag dat hij als geestelijk leider heeft. De 56-jarige Jalali had een fatwa tegen Wilders uitgesproken, een directe opdracht aan zijn volgers om de PVV'er te doden.
4 uur geleden