Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam neemt nu geen verscherpt standpunt Schiphol in

Rotterdam neemt nu geen verscherpt standpunt Schiphol in

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam, die ook aandeelhouder van Schiphol is, neemt momenteel niet in navolging van de gemeente Amsterdam een verscherpt standpunt in over de luchthaven. Amsterdam meldde vorige week dat het de visie op Schiphol aanscherpt en zich voortaan zal inzetten voor krimp van de luchthaven. Amsterdam heeft iets meer dan 20 procent van de aandelen in Schiphol, Rotterdam 2,2 procent.

Rotterdam is niet benaderd door Amsterdam om zich ook in te zetten voor krimp van Schiphol en neemt daarom ook nu nog geen standpunt in. "We wachten het voorstel in de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering af", laat een woordvoerder van Rotterdamse wethouder Maarten Stuijvenberg (Deelnemingen) desgevraagd weten.

De Amsterdamse wethouder Hester van Buren (Lucht- en Zeehaven) zei maandagochtend in Het Parool dat Amsterdam zich harder zal opstellen als aandeelhouder. "Ik zal niet meer zeggen: dat is niet aan ons", zegt Van Buren in de krant. "Of: we hebben maar 20 procent. We zijn nu voor krimp, nachtsluiting en geen privéjets. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, zullen we dat als gemeente en als aandeelhouder duidelijk laten weten."

Lawaai maken

De Nederlandse staat is met 70 procent meerderheidsaandeelhouder. "Ook met 20 procent kunnen we flink herrie maken over geluidshinder. Ik ben ervan overtuigd dat lawaai maken helpt - in Den Haag, maar ook in Brussel."

Het stadsbestuur wil de komende tijd in gesprek met de gemeenteraad, Schiphol en andere betrokkenen. In die gesprekken zal het gaan over het schrappen van nachtvluchten, een verbod op privéjets, minder geluidsoverlast, schonere vliegtuigen, minder emissies en arbeidsomstandigheden. Naar verwachting neemt de gemeente voor komende zomer een definitief standpunt in over Schiphol.

Harde grenzen

Schiphol laat weten de geluidsoverlast en de uitstoot terug te willen dringen. "Door onder meer een verbod op nachtvluchten, geen privévluchten meer en door het weren van de meeste lawaaiige toestellen", meldt een woordvoerster. Voor het verminderen van de geluidsoverlast en de uitstoot moeten volgens de luchthaven harde grenzen komen.

Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland, Milieudefensie en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland lieten eerder weten blij te zijn met de stap van Amsterdam. "Economische belangen krijgen niet langer blindelings voorrang boven het belang van gezond leven en werken, klimaat en natuur", aldus de milieuorganisaties.

Meer uit Politiek

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

14 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

16 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

20 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

22 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

23 uur geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

23 uur geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

1 dag geleden