Rotterdam geeft koloniale kunststukken terug aan Indonesië
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.
De voorwerpen werden aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw in beslag genomen tijdens militaire acties van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat de voorwerpen onder dwang zijn weggenomen. De stukken gaan dit jaar nog terug naar Indonesië.
"Rotterdam erkent dat de kunstwerken die we teruggeven nooit van ons waren en thuishoren in Indonesië", zegt verantwoordelijk wethouder Said Kasmi. "Met deze teruggave zetten we een belangrijke stap in het herstellen van koloniale onrechtvaardigheid. Het is een gebaar van respect voor de Indonesische cultuur en de geschiedenis die we gezamenlijk delen."
Symboliek
Indonesië is blij dat de stukken terugkeren. Volgens ambassadeur Mayerfas van het land zijn de stukken "symbolen van identiteit en veerkracht". Een deel van de objecten wordt bij terugkomst tentoongesteld in het Museum Nasional in de hoofdstad Jakarta.
Eind september gaf Nederland op verzoek van Indonesië 288 objecten uit de Rijkscollectie terug. Het ging om vier beelden en onder meer wapens en munten.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemt het "mooi nieuws" dat de politie drie verdachten heeft opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de explosies op de Tarwekamp in zijn stad.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond drie verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de explosies op de Tarwekamp in Den Haag, meldt de politie. Ook zijn auto's in beslag genomen. De politie sluit niet uit later nog meer mensen aan te houden.
37 minuten geledenZUTPHEN (ANP) - De slachtoffers van de gijzeling van een café in Ede willen dat de rechtbank de 28-jarige Corné H. een gebiedsverbod oplegt. De urenlange gijzeling was voor de vier medewerkers van café Petticoat "een zeer beangstigende situatie", zei hun advocaat dinsdag in de rechtbank in Zutphen.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het onderwerp klimaatmigratie verdient volgens Nederland een hogere plaats op de internationale agenda. De Nederlandse afgevaardigde René Lefeber vestigde tijdens de klimaatzaak bij het Internationaal Gerechtshof de aandacht op de situatie van mensen die door klimaatverandering ontheemd raken en hun heil elders zoeken. "Zij hebben geen juridische bescherming", zei de jurist in het Haagse Vredespaleis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerder Stedin denkt niet dat de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag zijn veroorzaakt door een gaslek. "De toedracht is nog onbekend, maar we hebben voorlopig geen aanwijzingen dat het om een gasexplosie gaat", laat een woordvoerder desgevraagd weten. Hij wijst erop dat het onderzoek in handen is van de politie en dat Stedin dit afwacht.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen een 22-jarige man uit Almere, die op 11 mei betrokken zou zijn geweest bij geweld tegen pro-Palestinademonstranten op het Museumplein in Amsterdam. De man hoorde bij een groep van circa tien mannen die na een oproep op Telegram naar het plein was gegaan om demonstranten te belagen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de coffeeshops in de tien gemeenten die meedoen aan het wietexperiment mag vanaf 7 april volgend jaar alleen nog maar wiet van officiële telers worden verkocht. Het kabinet wil zo zorgen dat er "een duidelijk perspectief" is voor gemeenten, coffeeshophouders en telers, schrijven minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Vincent Karremans (VWS) aan de Tweede Kamer.
3 uur geleden