Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam gaat door met noodopvang van asielzoekers

Rotterdam gaat door met noodopvang van asielzoekers

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam gaat door met de noodopvang van asielzoekers in de stad, ondanks dat het kabinet deze wettelijk niet kan verplichten. Dat liet burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in een raadsdebat over de kwestie weten.

Aboutaleb zei een toezegging te hebben gedaan van 250 bedden voor vluchtelingen in Rotterdam. "De nood is hoog, ik heb gehandeld in de geest van de raad om door te gaan met de noodopvang. Zo niet, dan mag de raad mij terugfluiten." Dat was niet het geval: met uitzondering van Leefbaar Rotterdam, dat vindt "dat Rotterdam al genoeg problemen heeft" en de opvang wil stoppen, is een meerderheid van de raad voor de voortzetting van de crisisopvang.

Wel benadrukte Aboutaleb dat het gaat om tijdelijke opvang. De vier schepen waarop de asielzoekers momenteel worden gehuisvest, moeten weer worden gebruikt voor het vervoeren van passagiers. "Vier tot zes maanden, daarna is het schluss", aldus de burgemeester.

Verbazing

De partijen gaven te kennen verbaasd te zijn over het handelen van toenmalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in december door de opvang van 500 extra asielzoekers in de regio Rotterdam toe te wijzen. Maandag werd bekend dat de juridische grondslag ontbrak om dit op te dragen, iets dat de desbetreffende gemeenten destijds niet wisten.

Ook Aboutaleb liet eerder weten oprecht verbaasd te zijn over het niet communiceren hiervan. "Rotterdam is altijd coöperatief, de gedwongen opvang voelde als een tik op de neus." De raad benadrukte dat de kwestie de relatie tussen het Rijk en de gemeente geen goed doet.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

2 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

2 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

3 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

9 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

10 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

11 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

12 uur geleden