Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdam blij met meer mogelijkheden sluiten panden na geweld

Rotterdam blij met meer mogelijkheden sluiten panden na geweld

ROTTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Rotterdam is blij met de ruimere bevoegdheden voor burgemeesters om woningen te sluiten of op te treden tegen criminelen die met beschietingen en wapens wijken onveilig maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wijziging van de Gemeentewet die dit regelt.

In de nieuwe situatie kunnen burgemeesters een woning sluiten als er bijvoorbeeld een explosief bij de woning wordt geplaatst of wanneer wapens worden aangetroffen. Dat mogen zij straks ook als de openbare orde rond de woning is verstoord door ernstig geweld of dreiging daarmee, en ook als dat wordt gevreesd. Nu kunnen burgemeesters alleen woningen sluiten als de openbare orde wordt verstoord of als sprake is van ernstige woonoverlast.

"De burgemeester probeert de openbare orde te herstellen", aldus de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Hij probeert een gevaar weg te nemen door een pand te sluiten. In de overweging om een pand te sluiten is van belang in hoeverre de openbare orde is geschaad. Daarbij is ook van belang of er nog sprake is van een dreiging. Om herhaling te voorkomen is een sluiting duidelijk zichtbaar. Met andere woorden: dat duidelijk is dat de burgemeester maatregelen heeft getroffen. Als duidelijk is op welke woning in een portiekflat de aanslag is gericht, dan kan ook een woning in een portiekflat worden gesloten."

Drugscriminaliteit

Dit jaar is in Rotterdam tot nu toe achttien keer een pand gesloten, blijkt uit cijfers van de gemeente. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in Rotterdam 54 incidenten met excessief geweld. Bij 37 incidenten ging het om explosies en bij zeventien incidenten om beschietingen. Van de 37 explosies waren 36 explosies gericht op een pand, waarvan 29 op een woning.

Van veel van die incidenten wordt door de politie vermoed dat ze verband houden met drugscriminaliteit. In Rotterdam zijn 33 verdachten aangehouden voor de extreem geweld-incidenten van dit jaar. Acht van de 33 verdachten waren jonger dan 18 jaar. De soms jonge leeftijd van de verdachten baart Rotterdam zorgen.

Rotterdam heeft samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht, de zogeheten G4, gelobbyd bij de Tweede Kamer om te komen tot ruimere bevoegdheden voor de stadsbesturen. In Utrecht zijn dit jaar vier woningen gesloten en in Amsterdam één, na twee explosies. "In het hele land is sprake van een toename van het aantal dreigingen met extreem geweld," zegt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht.

Meer uit Binnenland

Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

3 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

3 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

5 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

9 uur geleden
Douane vindt 500 kilo coke bij lading bananen in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - In de haven van Vlissingen is afgelopen weekend bijna 500 kilo cocaïne onderschept. De drugs hadden een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie, dat de vondst pas woensdag bekend heeft gemaakt.

10 uur geleden
Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

MAASTRICHT (ANP) - De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Ook hebben de actievoerders hun vorige week maandag opgezette tentenkamp achter de faculteit sociaal-culturele wetenschappen "vrijwillig" verlaten. Dat heeft de UM bekendgemaakt. De actievoerders ontkennen dat ze het tentenkamp vrijwillig hebben verlaten. Ze wilden er naar eigen zeggen blijven, maar hadden de keus tussen gearresteerd worden of vrijwillig weggaan.

11 uur geleden
Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

17 uur geleden