Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rosneft: Europese gascrisis geeft risico's haastige transitie aan

Rosneft: Europese gascrisis geeft risico's haastige transitie aan

VERONA (ANP/RTR) - De Europese gascrisis onderstreept de risico's van een haastige transitie van fossiele energie naar duurzame energiebronnen. Dat heeft topman Igor Sechin van het Russische staatsolieconcern Rosneft gezegd op een economische conferentie in het Italiaanse Verona.

De Europese gasprijzen zijn vanwege de sterke vraag en een beperkt aanbod naar recordniveaus gestegen en er is zelfs vrees voor tekorten bij een strenge winter. Volgens Sechin zijn traditionele energiebronnen zoals gas en olie in Europa verwaarloosd. Europese energiebedrijven hebben de investeringen in fossiele energieprojecten de laatste jaren teruggeschroefd om meer investeringen te doen in duurzame bronnen.

Sechin gaf verder aan dat de crisis ook laat zien hoe belangrijk voorraden gas in Europa zijn. Die voorraden liggen momenteel op een laag niveau.

Meer uit Financieel

Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

18 minuten geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

1 uur geleden
Maersk-dochter investeert miljard euro in uitbreiding Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Deense containeroverslagbedrijf APM Terminals steekt een miljard euro in de verdubbeling van zijn capaciteit in de Rotterdamse haven. De uitbreiding is nodig omdat de vraag naar goederen gestegen is, legde topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam uit tijdens de officiële aftrap van de uitbreiding. Maar de Deense expansie helpt Rotterdam ook om de grootste haven van Europa te blijven.

1 uur geleden
Arriva: woensdag verkennend gesprek over kleine cao streekvervoer

HEERENVEEN (ANP) - Vakbonden en werkgevers gaan woensdag in gesprek over de cao multimodaal, de kleinere cao in het streekvervoer die geldt voor 1300 werknemers. Het betreft een verkennend gesprek, laat vervoerder Arriva weten. Eerder meldden bonden en werkgeversvereniging VWOV dat de onderhandelingen worden hervat voor een andere cao in het streekvervoer, die geldt voor 13.000 medewerkers.

1 uur geleden
Brussel: ook ChatGPT moet zich aan privacyregels EU houden

BRUSSEL (ANP) - Het bedrijf achter ChatGPT moet zich net als alle andere bedrijven in de Europese Unie aan de Europese databeschermingsregels houden. Maar over de handhaving daarvan gaan de toezichthouders van de EU-landen, zegt de Europese Commissie. De commissie reageert op het besluit van Italië om het AI-systeem, dat eigenhandig teksten kan schrijven die nauwelijks van mensenwerk te onderscheiden zijn, voorlopig te verbieden.

1 uur geleden
VN: vijfde van landbouwproductie Turkije beschadigd door bevingen

ROME (ANP/AFP) - De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië hebben ruim een vijfde van de Turkse landbouwproductie beschadigd. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die spreekt van "ernstige schade aan de landbouw, met inbegrip van gewassen, vee, visserij en aquacultuur, evenals de plattelandsinfrastructuur in de getroffen gebieden".

2 uur geleden
Advies aan Hoge Raad: Heiploeg zat toch fout met 'flitsbankroet'

DEN HAAG (ANP) - De failliete garnalenverwerker Heiploeg ging waarschijnlijk toch in de fout met de snelle doorstart in 2014. Tientallen werknemers gingen direct over naar het 'nieuwe' bedrijf, maar tegen veel slechtere arbeidsvoorwaarden. FNV en CNV spanden daarop een al jaren voortdurende rechtszaak aan. Een belangrijke adviseur van de Hoge Raad is het eens met belangrijke bezwaren van die bonden.

2 uur geleden