Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Room for Ukraine: geef Oekraïners snel leefgeld

Room for Ukraine: geef Oekraïners snel leefgeld

DEN HAAG (ANP) - Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen moeten hier snel leefgeld krijgen, zegt burgerinitiatief Room for Ukraine. Volgens het platform lopen de vluchtelingen anders de kans om in de criminaliteit te belanden.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dinsdag dat gewerkt wordt aan een plan voor het geven van geld aan Oekraïners die worden opgevangen bij gastgezinnen. "De opgevangen Oekraïner krijgt een bedrag, waarbij hij of zij afspraken kan maken met het gastgezin over het bijdragen aan de kosten van de huishouding", aldus de staatssecretaris. Later woensdag houdt het kabinet crisisoverleg over Oekraïne, en waarschijnlijk wordt daar een besluit genomen over een leefgeldregeling.

Volgens Room for Ukraine duurt de besluitvorming hierover te lang. "Veel Oekraïners die hier aankomen zijn platzak", aldus een woordvoerder van de organisatie. "Ze hebben hun geld onderweg uitgegeven, om veilig te kunnen reizen." Het feit dat ze geen eigen geld hebben, maakt deze mensen kwetsbaar voor criminelen, stelt het burgerinitiatief.

Room for Ukraine heeft ruim 10.000 verblijfplaatsen aangeboden gekregen voor Oekraïners in Nederland. Eerder deze week meldde de organisatie dat er tot dan toe circa honderd Oekraïense vluchtelingen waren ondergebracht bij particulieren die tijdelijke woonruimte hebben aangeboden. Vooralsnog krijgen de gastgezinnen geen vergoeding voor die opvang, zei Van der Burg dinsdag.

Meer uit Binnenland

Twee vermisten bootongeluk Dinteloord waarschijnlijk overleden

DINTELOORD (ANP) - De twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak zijn vermoedelijk niet meer in leven. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt dat de hulpdiensten de reddingsactie omzetten in een bergingsactie. Ze houden er rekening mee dat de twee zijn overleden, licht een woordvoerster toe. "De hulpdiensten zijn niet ineens weg en ze blijven voorlopig nog zoeken, maar dan niet meer naar gewonden maar naar lichamen."

5 uur geleden
Dode en twee vermisten door omslaan boot bij Dinteloord

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen doordat de boot waarin het slachtoffer zat was omgeslagen. Naar twee andere opvarenden wordt nog "met man en macht gezocht", meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de identiteit van het overleden slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

8 uur geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

9 uur geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

10 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

10 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

11 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

11 uur geleden