Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rook natuurbranden VS vervuilt lucht in hoofdstad Washington

Rook natuurbranden VS vervuilt lucht in hoofdstad Washington

SACRAMENTO/WASHINGTON (ANP/RTR) - De natuurbranden in de westelijke Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington veroorzaken zoveel rook dat zelfs de lucht van de oostelijk gelegen hoofdstad Washington, duizenden kilometers verderop, niet meer helder is. In de vijf grootste steden van Oregon is de slechtste luchtkwaliteit ooit gemeten.

Milieufunctionariszic fffsen in de beboste staat Oregon waarschuwden dinsdag voor de slechte lucht, die het gevolg is van een aantal branden die inmiddels bijna 5 miljoen acres (meer dan 2 miljoen hectare) in de as hebben gelegd.

De ongekende vuurzeeën hebben in Oregon meerdere stadjes van de kaart geveegd en hebben in Californië, Washington en Idaho hele wouden verzwolgen. De rook en de as die overblijven zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in het westen van de VS momenteel een van de slechtste ter wereld is.

In de steden Portland, Eugene, Bend, Medford en Klamath Falls in de staat Oregon werd door het milieuministerie van de staat de hoogste concentratie as- en teerdeeltjes in de lucht ooit gemeten. De lucht werd zelfs als 'gevaarlijk' geclassificeerd en in Bend was de lucht zo vervuild dat de gemeten waarden niet binnen de bestaande categorieën viel.

Op satellietbeelden is te zien dat een deel van de rook op grote hoogte naar het oosten is gewaaid en boven de steden New York en Washington hangt, aldus de nationale weerdienst van de VS. De rook heeft daar echter nog geen gevolgen voor de luchtkwaliteit bij de grond.

Meer uit Buitenland

Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

6 minuten geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

52 minuten geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

1 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

1 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

1 uur geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

2 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

2 uur geleden