Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

De Nederlandse natuurorganisatie SOS Dolfijn noemt het bericht dat Freya is afgemaakt ongelofelijk. "Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen….", twittert SOS Dolfijn.

Volgens de Noorse autoriteiten zijn alle mogelijke oplossingen zorgvuldig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat ze "het welzijn van het dier met geen van de beschikbare middelen konden garanderen", aldus een woordvoerder.

De jonge Freya, die ongeveer 600 kilo woog, had ook gevaarlijk kunnen worden. Het was hetzelfde dier dat vorig jaar nog uitrustte op een Nederlandse onderzeeër. Ze zwom een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. De walrus werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden.

Meestal leven walrussen, die gelden als roofdieren, in het noordpoolgebied.

Meer uit Buitenland

Koning Charles vanaf medio 2024 op Britse bankbiljetten afgebeeld

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles wordt naar verwachting vanaf medio 2024 op bankbiljetten afgebeeld, heeft de Bank of England dinsdag bekendgemaakt.

26 minuten geleden
Noodsituatie voor volksgezondheid in Florida om orkaan Ian

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra heeft maandag een noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen voor de staat Florida vanwege de naderende orkaan Ian. De orkaan bereikt waarschijnlijk dinsdag de zuidpunt van Florida. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet weten met de lokale autoriteiten samen te werken om hulp te verlenen.

1 uur geleden
Amerikaans ruimtevaartuig crasht succesvol op ruimterots

HOUSTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben met hulp van Europa een experiment uitgevoerd waarbij een ruimtevaartuig op een ruimterots crasht. De missie DART, wat staat voor Double Asteroid Redirection Test, heeft als doel om te testen of het wegschieten van een ruimterots indien nodig mogelijk is. Zo kan de mensheid in de toekomst worden behoed voor verwoesting en vernietiging door de inslag van een asteroïde.

1 uur geleden
Nieuw monogram van koning Charles onthuld

LONDEN (ANP) - Het officiële monogram van koning Charles is maandag onthuld. Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth de komende maanden en jaren worden vervangen.

3 uur geleden
Meer dan twintig organisaties eisen klimaatactie van hun regering

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan twintig organisaties wereldwijd eisen dat de regering van hun land strengere klimaatdoelen opstelt en naleeft. "Klimaatactie is een wettelijke plicht", schrijven ze in een open brief, verstuurd door het Climate Litigation Network. Als overheden niet luisteren naar de oproep stappen de organisaties naar de rechter.

3 uur geleden
Verdacht pakket bij huis belaagde Belgische minister ongevaarlijk

KORTRIJK (ANP/BELGA) - Het verdachte pakket dat maandagavond werd bezorgd bij de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne blijkt een onschuldig postpakje. De politie werd opgeschrikt toen een koerier zich meldde bij het huis van de minister, op wie criminelen het gemunt zouden hebben. Maar de explosievenopruimingsdienst is weer vertrokken en de afzetting rond de woning is opgeheven, meldt de politie.

7 uur geleden
Poetin verleent klokkenluider Snowden Russisch staatsburgerschap

MOSKOU (ANP) - President Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maandag het Russische staatsburgerschap verleend. Hij ondertekende volgens persbureau TASS daarvoor een decreet. De voormalig CIA-medewerker had al bijna twee jaar een permanente verblijfsvergunning in Rusland, waar hij in 2013 neerstreek en politiek asiel vroeg.

8 uur geleden