Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rolls-Royce: over aantal jaar al klein elektrisch vliegtuig

Rolls-Royce: over aantal jaar al klein elektrisch vliegtuig

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce verwacht mogelijk over drie jaar al een klein vliegtuig van elektrische aandrijving te kunnen voorzien. Die prognose heeft een hoge bestuurder van de belangrijke toeleverancier van Airbus en Boeing uitgesproken. Daarbij zei hij ook dat elektrisch vliegen voor grotere vliegtuigen waarschijnlijk niet de oplossing is.

Eerder rekende Rolls-Royce nog op de eerste elektrische vluchten in 2026. Volgens Rob Watson, die leiding geeft aan de tak voor elektromotoren van het Britse concern, zal de eerste zogenoemde P-Volt die op de markt wordt gebracht straks een vermogen van circa 600 kilowattuur hebben. Daarmee zouden zes tot acht mensen omgerekend bijna 150 kilometer kunnen vliegen.

Aan de P-Volt, een elektrisch toestel in ontwikkeling, wordt al jaren gewerkt. Het vliegtuigje zal worden gemaakt door het Italiaanse Tecnam, maar Rolls-Royce regelt straks de aandrijving. Dat bedrijf moet niet worden verward met automerk Rolls-Royce dat al decennia niet meer onder het industrieconcern valt. Auto's met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

Vertrouwen

Wereldwijd zijn tal van bedrijven, van grote concerns tot start-ups, bezig met het ontwikkelen van schonere vliegtuigen. Sommige partijen zetten in op vormen van biobrandstof terwijl andere werken aan voortstuwing met waterstof, volledig elektrische systemen of hybride modellen waarbij slechts een deel van de aandrijving elektrisch gebeurt.

Watson, die deze week in Singapore is voor de Singapore Airshow, benadrukte in gesprek met journalisten dat hij "vertrouwen" heeft in de nieuwe technologie waaraan zijn bedrijf werkt. Hij voorspelt daarbij dat het bereik door betere accutechnologie later nog wel zal verbeteren. Hij schat in dat het toestel ergens in de jaren dertig van deze eeuw wel 400 kilometer zal kunnen vliegen.

Schonere alternatieven

Toch is zo'n elektrische aandrijving waarschijnlijk niet de beste optie voor de grote vliegtuigen die Airbus en Boeing maken, geeft Watson aan. Een accu zoals we die nu kennen zou volgens hem nooit voldoende energie kunnen leveren. Voor grote vliegtuigen zou het daarom verstandiger zijn om over stappen op andere schonere technologieën, bijvoorbeeld biobrandstof of waterstof.

Hoewel Rolls-Royce werkt aan ontwerpen voor elektrische motoren en deze later ook in elkaar wil gaan zetten, zal het bedrijf straks geen accu's gaan produceren. Watson laat weten dat de onderneming daarom met verschillende accufabrikanten in gesprek is. In de loop van dit jaar zal er een besluit worden genomen over wie de accu's aan Rolls-Royce mag gaan leveren.

Meer uit Financieel

Cisco eindigt hoger na wisselvallige sessie op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn na een wisselvallige sessie met kleine winsten geëindigd. Beleggers verwerkten weer een keur aan kwartaalberichten van grote bedrijven, waarbij de resultaten van Cisco in de smaak vielen. Ook lieten verschillende kopstukken van de Federal Reserve hun licht schijnen over het rentebeleid.

5 uur geleden
Autoshow Genève gaat voor vierde jaar op rij niet door

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - De internationale autoshow van Genève gaat volgend jaar februari voor de vierde keer op rij niet door. De organisatie annuleerde de vorige drie edities vanwege de coronapandemie. Nu zouden autofabrikanten door veel onzekerheid op het vlak van "economie en geopolitiek" niet durven te beloven naar de Zwitserse stad af te reizen. Ook blijft het risico van een opleving van het coronavirus groot.

5 uur geleden
Tesla wil huishoudens elektriciteit verkopen

AUSTIN (ANP) - Tesla is van plan elektriciteit aan huishoudens te verkopen. De eerste stappen op die markt zet de autofabrikant in de Amerikaanse staat Texas, blijkt uit een nieuwe vacature op de site van het bedrijf. Daarin schrijft Tesla op zoek te zijn naar een leidinggevende voor dit nieuwe onderdeel.

6 uur geleden
Prijs voor gas in Europa breekt weer record

AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

8 uur geleden
Shell verlaagt productie Duitse raffinaderij om lage waterstand

FRANKFURT (ANP/RTR) - Olie- en gasconcern Shell heeft de productie van zijn Rheinland-raffinaderij bij Keulen moeten terugschroeven vanwege de lage waterstand van de Rijn. De Duitse raffinaderij maakt brandstoffen, stookolie en petrochemicaliën.

8 uur geleden
OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

WENEN (ANP) - Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het "moeilijk voor te stellen" dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

10 uur geleden
Rabobank: gesprek met Remkes was 'superconstructief'

UTRECHT (ANP) - De Rabobank heeft "een superconstructief gesprek" gevoerd met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zegt een woordvoerster van de bank na afloop van de bijeenkomst. "Over en weer is er goed gepraat over het verdienmodel van de boer. Er is ook wel gesproken over het perspectief van de boer, omdat veel klanten van ons nu in onzekerheid zitten", aldus de zegsvrouw.

10 uur geleden