Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rolls-Royce: over aantal jaar al klein elektrisch vliegtuig

Rolls-Royce: over aantal jaar al klein elektrisch vliegtuig

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce verwacht mogelijk over drie jaar al een klein vliegtuig van elektrische aandrijving te kunnen voorzien. Die prognose heeft een hoge bestuurder van de belangrijke toeleverancier van Airbus en Boeing uitgesproken. Daarbij zei hij ook dat elektrisch vliegen voor grotere vliegtuigen waarschijnlijk niet de oplossing is.

Eerder rekende Rolls-Royce nog op de eerste elektrische vluchten in 2026. Volgens Rob Watson, die leiding geeft aan de tak voor elektromotoren van het Britse concern, zal de eerste zogenoemde P-Volt die op de markt wordt gebracht straks een vermogen van circa 600 kilowattuur hebben. Daarmee zouden zes tot acht mensen omgerekend bijna 150 kilometer kunnen vliegen.

Aan de P-Volt, een elektrisch toestel in ontwikkeling, wordt al jaren gewerkt. Het vliegtuigje zal worden gemaakt door het Italiaanse Tecnam, maar Rolls-Royce regelt straks de aandrijving. Dat bedrijf moet niet worden verward met automerk Rolls-Royce dat al decennia niet meer onder het industrieconcern valt. Auto's met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

Vertrouwen

Wereldwijd zijn tal van bedrijven, van grote concerns tot start-ups, bezig met het ontwikkelen van schonere vliegtuigen. Sommige partijen zetten in op vormen van biobrandstof terwijl andere werken aan voortstuwing met waterstof, volledig elektrische systemen of hybride modellen waarbij slechts een deel van de aandrijving elektrisch gebeurt.

Watson, die deze week in Singapore is voor de Singapore Airshow, benadrukte in gesprek met journalisten dat hij "vertrouwen" heeft in de nieuwe technologie waaraan zijn bedrijf werkt. Hij voorspelt daarbij dat het bereik door betere accutechnologie later nog wel zal verbeteren. Hij schat in dat het toestel ergens in de jaren dertig van deze eeuw wel 400 kilometer zal kunnen vliegen.

Schonere alternatieven

Toch is zo'n elektrische aandrijving waarschijnlijk niet de beste optie voor de grote vliegtuigen die Airbus en Boeing maken, geeft Watson aan. Een accu zoals we die nu kennen zou volgens hem nooit voldoende energie kunnen leveren. Voor grote vliegtuigen zou het daarom verstandiger zijn om over stappen op andere schonere technologieën, bijvoorbeeld biobrandstof of waterstof.

Hoewel Rolls-Royce werkt aan ontwerpen voor elektrische motoren en deze later ook in elkaar wil gaan zetten, zal het bedrijf straks geen accu's gaan produceren. Watson laat weten dat de onderneming daarom met verschillende accufabrikanten in gesprek is. In de loop van dit jaar zal er een besluit worden genomen over wie de accu's aan Rolls-Royce mag gaan leveren.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

6 minuten geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

2 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

2 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

3 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

4 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

6 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

7 uur geleden