
Rolls-Royce: over aantal jaar al klein elektrisch vliegtuig
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce verwacht mogelijk over drie jaar al een klein vliegtuig van elektrische aandrijving te kunnen voorzien. Die prognose heeft een hoge bestuurder van de belangrijke toeleverancier van Airbus en Boeing uitgesproken. Daarbij zei hij ook dat elektrisch vliegen voor grotere vliegtuigen waarschijnlijk niet de oplossing is.
Eerder rekende Rolls-Royce nog op de eerste elektrische vluchten in 2026. Volgens Rob Watson, die leiding geeft aan de tak voor elektromotoren van het Britse concern, zal de eerste zogenoemde P-Volt die op de markt wordt gebracht straks een vermogen van circa 600 kilowattuur hebben. Daarmee zouden zes tot acht mensen omgerekend bijna 150 kilometer kunnen vliegen.
Aan de P-Volt, een elektrisch toestel in ontwikkeling, wordt al jaren gewerkt. Het vliegtuigje zal worden gemaakt door het Italiaanse Tecnam, maar Rolls-Royce regelt straks de aandrijving. Dat bedrijf moet niet worden verward met automerk Rolls-Royce dat al decennia niet meer onder het industrieconcern valt. Auto's met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.
Vertrouwen
Wereldwijd zijn tal van bedrijven, van grote concerns tot start-ups, bezig met het ontwikkelen van schonere vliegtuigen. Sommige partijen zetten in op vormen van biobrandstof terwijl andere werken aan voortstuwing met waterstof, volledig elektrische systemen of hybride modellen waarbij slechts een deel van de aandrijving elektrisch gebeurt.
Watson, die deze week in Singapore is voor de Singapore Airshow, benadrukte in gesprek met journalisten dat hij "vertrouwen" heeft in de nieuwe technologie waaraan zijn bedrijf werkt. Hij voorspelt daarbij dat het bereik door betere accutechnologie later nog wel zal verbeteren. Hij schat in dat het toestel ergens in de jaren dertig van deze eeuw wel 400 kilometer zal kunnen vliegen.
Schonere alternatieven
Toch is zo'n elektrische aandrijving waarschijnlijk niet de beste optie voor de grote vliegtuigen die Airbus en Boeing maken, geeft Watson aan. Een accu zoals we die nu kennen zou volgens hem nooit voldoende energie kunnen leveren. Voor grote vliegtuigen zou het daarom verstandiger zijn om over stappen op andere schonere technologieën, bijvoorbeeld biobrandstof of waterstof.
Hoewel Rolls-Royce werkt aan ontwerpen voor elektrische motoren en deze later ook in elkaar wil gaan zetten, zal het bedrijf straks geen accu's gaan produceren. Watson laat weten dat de onderneming daarom met verschillende accufabrikanten in gesprek is. In de loop van dit jaar zal er een besluit worden genomen over wie de accu's aan Rolls-Royce mag gaan leveren.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index ging donderdag licht omhoog, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. Dat rapport wordt normaal gesproken op vrijdag gepubliceerd, maar verschijnt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten een dag eerder. Door de feestdag zijn de Amerikaanse beurzen vrijdag dicht en donderdag wordt op Wall Street slechts een halve dag gehandeld.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal WOZ-bezwaren is de afgelopen jaren sterk gedaald, ziet de Waarderingskamer die gemeenten daarop controleert. Dit komt mogelijk doordat gemeenten nauwkeuriger taxeren. Ook de nieuwe regels die de vergoedingen aan bezwaarbureaus beperken, kunnen hierbij een rol spelen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat Nederland zijn doel voor aardwarmte in 2050 haalt, stelt onderzoeksinstituut TNO in een nieuw rapport. Om de klimaatdoelen te halen moeten we voor onze verwarming meer gebruikmaken van de warmte die diep onder de aardbodem zit en via boorinstallaties omhoog wordt gehaald. TNO wijst erop dat het onzeker is of er genoeg van die installaties worden bijgebouwd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de krapte op de arbeidsmarkt verminderen, maar zonder bijscholing van werkenden en werkzoekenden vergroot AI het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, meldt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek. "Om groeiende mismatch te voorkomen moet er ingezet worden op bijscholing en op het aanleren van kritische, digitale en ethische vaardigheden", staat in het rapport.
1 uur geledenHONGKONG (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportbeperkingen naar China opgeheven van bepaalde software voor het ontwerpen van chips. De regering-Trump legde die restricties op als onderdeel van een escalerend handelsconflict met China. In een onlangs gesloten tussentijdse handelsdeal beloofden de Amerikanen die beperkingen weer op te heffen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
3 uur geleden