Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roken wereldwijd minder in trek: een op de vijf rookt volgens WHO

Roken wereldwijd minder in trek: een op de vijf rookt volgens WHO

GENÈVE (ANP/RTR) - Roken raakt wereldwijd steeds meer uit de gratie. In één generatie tijd is het aantal rokers wereldwijd afgenomen van circa één op de drie tot één op de vijf mensen van 15 jaar en ouder, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie ziet "goede vooruitgang", maar waarschuwt ook dat het nog geen tijd is om achterover te leunen.

Volgens het rapport dat de WHO dinsdag uitbracht, rookten in het jaar 2022 nog zo'n 1,25 miljard mensen wereldwijd. De verwachting is dat dit bij een groeiende wereldbevolking verder zal dalen in de komende jaren, tot zo'n 1,2 miljard rokers rond 2030. De WHO stelt dat de tabaksindustrie nog altijd veel lobbyt om tabaksregels af te zwakken.

Europa hoort samen met Zuidoost-Azië nog tot de regio's met relatief veel rokers: ongeveer een kwart van de volwassen bevolking. Het percentage rokers neemt hier wel gestaag af. In landen als Egypte, Jordanië en Indonesië neemt het tabaksgebruik tegen de wereldwijde trend in juist toe.

Ziekte en sterfte

Het CBS becijferde eerder dat ook Nederlanders fors minder zijn gaan roken. Van de volwassenen rookte volgens de laatste cijfers, die over 2021 gaan, nog 19 procent. Dat was zeven jaar eerder nog 26 procent. Nederland zit dus ongeveer op het wereldwijde gemiddelde.

De overheid noemt roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens het CBS sterven jaarlijks zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, dat onder meer longkanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Van de totale ziektelast komt volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9,4 procent door roken. Het is daarmee volgens het instituut een nog iets grotere risicofactor dan ongezonde voeding, die goed is voor 8,1 procent van de ziektelast in Nederland.

Meer uit Gezond

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

1 uur geleden
Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

1 uur geleden
Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

4 uur geleden
Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

6 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden