Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roglic niet in Tour, maar kopman Jumbo-Visma in Giro d'Italia

Roglic niet in Tour, maar kopman Jumbo-Visma in Giro d'Italia

AMSTERDAM (ANP) - Primoz Roglic gaat als kopman van wielerploeg Jumbo-Visma van start in de Giro d'Italia. Dat maakte de ploeg donderdag bekend tijdens de teampresentatie in Amsterdam. De Sloveen startte de afgelopen jaren als kopman in de Tour de France en greep in 2020 net naast de eindzege.

Roglic krijgt in de Italiaanse rittenkoers de steun van Wilco Kelderman, de Nederlander die na zes jaar terugkeerde bij de ploeg na een verblijf bij Sunweb en Bora-hansgrohe.

In de Tour gaat de ploeg van start met Jonas Vingegaard als absolute kopman. De Deen won de Tour afgelopen zomer. "Hij start met nummer 1 en we willen zijn titel verdedigen", lichtte sportief directeur Merijn Zeeman de keuze toe.

Weinig wijzigingen

Buiten Roglic zal de Tourploeg komende zomer niet veel verschillen van het team dat met Vingegaard en een uitblinkende Wout van Aert het geel en groen naar Parijs bracht. Nieuwkomer Dylan van Baarle, met name gehaald voor de klassiekers, mag rekenen op deelname. Net als Steven Kruijswijk en de Amerikaan Sepp Kuss. "Het zou stom zijn om Dylan niet mee te nemen, maar niemand heeft garanties", vertelde Zeeman, die de afgelopen drie maanden vele gesprekken voerde met coaches en renners. "Het gaat soms om moeilijke keuzes, maar altijd beargumenteerd."

Roglic (33) bijvoorbeeld deed jaren vergeefse pogingen om de Tour de France te winnen. In 2020 strandde de Sloveen, vanwege privé-omstandigheden niet aanwezig, in een tijdrit op de voorlaatste dag waarin landgenoot Tadej Pogacar hem uit het geel reed. De afgelopen twee jaar moest hij opgeven als gevolg van valpartijen. "Maar de keuze om met Primoz voor de Giro te gaan werd ook door hem ondersteund. De Giro eindigt in de buurt van Slovenië. Het is een ronde die hij ook nog niet gewonnen heeft en we zien er kansen."

Schouderblessure

Roglic is nog herstellende van een schouderblessure, maar de Giro komt volgens Zeeman niet te vroeg. "Hij ligt zelfs iets voor op schema. In februari zal hij op hoogtestage gaan en daarna in de Ronde van Catalonië zijn eerste koers rijden. Wij denken dat er genoeg tijd is om in de Giro voor de winst te gaan."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

5 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden