Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roermond doet aangifte van ronselen volmachtstemmen

Roermond doet aangifte van ronselen volmachtstemmen

ROERMOND (ANP) - Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft aangifte gedaan van het ronselen van volmachtstemmen. De aangifte is dinsdag al gedaan, maar de gemeente heeft ervoor gekozen het pas na het sluiten van de stembureaus op woensdagavond bekend te maken.

Donders kreeg de afgelopen dagen concrete signalen binnen van het ronselen van stemmen. "Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor, en hecht ik aan, een eerlijk verloop van de verkiezingen in Roermond", aldus Donders. "Om die reden heb ik deze stappen ondernomen."

De kwestie ligt nu bij het Openbaar Ministerie en daarom kan de burgemeester er verder niets over zeggen. Haar woordvoerder wil dus ook niet zeggen om welke partij of partijen het zou gaan.

Stempas

Met ronselen van volmachten wordt bedoeld dat iemand kiezers vraagt om hun stempas te ondertekenen en af te geven als onderhandse volmacht. Dat is strafbaar.

Inmiddels zijn twee verdachten gehoord, zegt het OM. Dat roept mensen die ook zijn benaderd door stemmenronselaars op zich te melden. "Verkiezingsfraude is zeer onwenselijk en heeft een grote impact", aldus het OM. "De verdachten ondermijnen het democratisch systeem door dergelijk strafbaar gedrag."

2014 ook aangifte

Het is niet voor het eerst dat Roermond wordt opgeschrikt door vermeende ronselpraktijken. In 2014 deed toenmalig burgemeester Peter Cammaert aangifte van ronselen. De aangifte werd echter door het OM geseponeerd. Ook toen wilde de burgemeester niet zeggen welke partij hij in het vizier had.

Drie jaar geleden handhaafde de Hoge Raad een veroordeling van de liberale oud-wethouder Jos van Rey uit Roermond dat deze zich schuldig had gemaakt aan stempasfraude in de periode 2010-2012.

Meer uit Politiek

Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

1 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

11 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

12 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

14 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

15 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

17 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

17 uur geleden