Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roep om aftreden Britse premier om tuinfeest tijdens lockdown

Roep om aftreden Britse premier om tuinfeest tijdens lockdown

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Leden van de Britse oppositie willen dat premier Boris Johnson aftreedt na nieuwe berichten dat de regering een feest zou hebben gehouden terwijl het land in lockdown zat. Een uitnodiging voor een tuinfeest in mei 2020 lekte maandagavond uit in Britse media. Het feest zou hebben plaatsgevonden in de tuin van regeringskantoor en ambtswoning 10 Downing Street.

Ruim honderd ambtenaren zouden de uitnodiging hebben gehad. Uiteindelijk kwamen volgens Britse media zo'n veertig mensen opdagen, onder wie ook Johnson en zijn vrouw. Op het moment van het feest was het Verenigd Koninkrijk in een strenge lockdown. Scholen en horeca waren dicht. Buiten mochten maximaal twee mensen van verschillende huishoudens samenkomen, mits ze genoeg afstand hielden.

Leden van de Labour-partij denken dat het Britse volk geen vertrouwen meer heeft in Johnson. De vicevoorzitter van de partij, Angela Rayner, denkt dat Britten klaar zijn met Johnsons "leugens, bedrog en het breken van zijn eigen regels".

Intern onderzoek

Labour-leider Keir Starmer trok vorige maand Johnsons leiderschap al in twijfel. Dit deed hij na berichten dat de Britse regering in december 2020 een kerstfeest zou hebben gehouden. Ten tijde van dat feest golden ook strenge maatregelen in het VK.

De woordvoerder van Johnson weigerde dinsdag te reageren op de berichten over het tuinfeest. Hij wil eerst wachten op een intern onderzoek naar minstens vijf eerdere coronafeestjes in ambtelijke en regeringskringen. Als daaruit blijkt dat regels zijn overtreden, moeten de betrokkenen volgens de zegsman worden gestraft. De politie van Londen zegt in contact te staan met de regering over de beschuldigingen.

Meer uit Buitenland

Steeds meer migranten trekken naar Griekse eilanden

ATHENE (ANP/DPA) - Op of voor de kust van Griekse eilanden niet ver van Turkije zijn in vier dagen tijd 1691 illegale immigranten opgepakt volgens het Griekse ministerie van Migratie. Steeds meer migranten trekken van de Turkse kust naar de eilanden. Op de eilanden Chios, Farmakonisi, Leros, Kos, Lesbos, Pserimos, Rhodos en Samos zijn van 23 tot 27 september bijna 1700 migranten aangekomen, voornamelijk mannen volgens de kustwacht.

11 minuten geleden
VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

26 minuten geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

1 uur geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

2 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

2 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

3 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

4 uur geleden