Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roemenen herdenken slachtoffers van de revolutie in 1989

Roemenen herdenken slachtoffers van de revolutie in 1989

BOEKAREST (ANP/AFP) - Duizenden mensen deden zondag in de Roemeense hoofdstad Boekarest mee aan een herdenkingsmars voor de slachtoffers van de revolutie. Die leidde 30 jaar geleden het einde in van de communistische dictatuur van Nicolae Ceaușescu.

De betogers hielden een minuut stilte op het Plein van de Revolutie en lieten vervolgens honderden ballonnen los. Die symboliseerden de 1142 mensen die tijdens de opstand werden gedood.

President Klaus Iohannis en verschillende ministers van zijn centrumrechtse regering legden herdenkingskransen en staken kaarsen aan voor een monument voor de slachtoffers. "We willen de waarheid weten over december 1989," zei Iohannis enkele uren eerder, toen hij een tentoonstelling over de revolutie opende. "We willen dat de schuldigen worden veroordeeld en dat gerechtigheid wordt gedaan", zei hij.

Meer uit Buitenland

EU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, zegt huidig EU-voorzitter België.

19 minuten geleden
Duitse regeringsleider haalt fel uit naar aanvallers van politici

BERLIJN (ANP) - De Duitse regeringsleider Olaf Scholz heeft fel uitgehaald naar personen die politici gewelddadig belagen. De bondskanselier noemde de aanvallen schandalig en laf.

33 minuten geleden
Media: derde massagraf gevonden op terrein Al Shifaziekenhuis

GAZA-STAD (ANP) - Op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen, melden diverse media waaronder nieuwszender Al Jazeera. De zoektocht naar meer lichamen gaat door.

1 uur geleden
Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

CAÏRO (ANP/RTR) - Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

2 uur geleden
UNRWA denkt dat 50.000 mensen Rafah hebben verlaten

GENÈVE (ANP) - Zo'n 50.000 mensen hebben Rafah de afgelopen 48 uur verlaten, zegt een functionaris van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) tegen CNN. Israël heeft maandag opgeroepen tot de evacuatie van het oostelijke deel van de stad in de Gazastrook. De oproep zou gericht zijn aan 100.000 burgers.

3 uur geleden
Rusland rukt verder op in Oekraïne en verovert twee dorpen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog twee dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. De afgelopen tijd zouden al meer dorpen zijn ingenomen. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.

3 uur geleden
Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

3 uur geleden