Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roemeense sociaaldemocraten lijken verkiezingen te winnen

Roemeense sociaaldemocraten lijken verkiezingen te winnen

BOEKAREST (ANP) - De parlementsverkiezing in Roemenië lijkt een overwinning voor de sociaaldemocratische oppositie (PSD) op te leveren. Met 50 procent van de stemmen geteld staat de PSD op 30 procent, terwijl de regerende liberalen van de pro-Europese premier Ludovic Orban (PNL) het met 25 procent van de stemmen moeten doen. De eerste peilingen na het sluiten van de stembussen gingen nog uit van een nek-aan-nekrace tussen beide partijen.

De PSD zal echter geen bondgenoten hebben in het nieuwe parlement en president Klaus Iohannis - lang een PSD-vijand - heeft gezegd dat hij niet zou toestaan ​​dat de partij terugkeert naar de regering tijdens zijn huidige termijn, die afloopt in 2024.

Nadat uit een eerdere exitpoll bleek dat de PSD een onverwacht goed resultaat neerzette, zei PSD-leider Marcel Ciolacu: "Ik verwacht het aftreden van Orban, daar hebben Roemenen om gevraagd met hun stemmen."

Om een stabiele nieuwe regering te vormen heeft Orban hoe dan coalitiepartners nodig. Daarvoor komt als eerste de centrumalliantie USR-Plus in aanmerking, die nu op 15 procent uitkomt en eveneens EU-gezind is. Hij kan ook een bondgenootschap sluiten met de UDMR-partij die een Hongaarse minderheid vertegenwoordigt en op weg lijkt naar 6 procent. Deze partij heeft eerder aangegeven met de liberalen te willen samenwerken.

De opkomst viel tegen. Van de 18 miljoen stemgerechtigde Roemenen kwam naar schatting hooguit een derde opdagen. Als belangrijkste oorzaak werd genoemd de om zich heen grijpende corona-epidemie. Die noodzaakte tot strenge veiligheidsmaatregelen als mondkapjes dragen, afstand houden en desinfecteren. Ook de groeiende afkeer van de politieke elite speelde een voorname rol.

Volgens de kiesraad waren Roemenen in het buitenland enthousiaster om hun stem uit te brengen; 200.000 expats hadden dat tot zondagmiddag laat gedaan, twee keer zoveel als vier jaar geleden.

Meer uit Buitenland

Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

6 minuten geleden
Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

53 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

54 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

55 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

1 uur geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

2 uur geleden