Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roemeense militairen vinden weer stukjes van Russische drone

Roemeense militairen vinden weer stukjes van Russische drone

PLAURU (ANP) - Roemeense militairen hebben aan de Roemeense kant van de benedenloop van de rivier de Donau opnieuw stukjes van een waarschijnlijk Russische drone gevonden. Plaatselijke media melden dat het weer bij Plauru is, een gehucht dat aan de Donau en tegenover de Oekraïense rivierhaven Izmajil ligt.

President Klaus Iohannis heeft het een onaanvaardbare schending van het nationale luchtruim genoemd en belde er met NAVO-chef Jens Stoltenberg over. Volgens Iohannis is de bevolking van de grensstreek in gevaar. Afgelopen woensdag zijn er ook wrakstukken van drones gevonden. Het was mogelijk een Russische verkenningsdrone.

De NAVO ziet het niet als een doelgerichte aanval op het grondgebied van de lidstaten. Rusland bestookt vaak de Oekraïense rivierhavens, nu die erg belangrijk zijn geworden. Er is heel veel scheepvaartverkeer sinds de internationale overeenkomst waarmee Oekraïne ondanks de oorlog over de Zwarte Zee landbouwproducten kon uitvoeren vanuit bijvoorbeeld de haven Odesa in juli door Rusland is opgezegd. Belangrijke Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn daarmee onbruikbaar. Maar de rivierhavens, circa 200 kilometer ten zuiden van Odesa, zijn mede door de nabijheid van Roemenië nog wel in gebruik. Schepen die naar die havens gaan, hoeven niet langs Russische wateren en varen van de Bosporus langs Bulgarije en Roemenië.

Roemenië neemt ondertussen maatregelen om de bevolking aan de Oekraïense grens te beschermen. De regering wil schuilkelders bouwen tegen eventuele nieuwe bedreigingen uit de lucht. Bovendien komt er een nieuw waarschuwingssysteem voor luchtaanvallen.

Meer uit Buitenland

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

3 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

5 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

6 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

7 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

7 uur geleden
Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

8 uur geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

8 uur geleden