Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roemeens dorp woedend op Louis Vuitton om 'gestolen' bloesontwerp

Roemeens dorp woedend op Louis Vuitton om 'gestolen' bloesontwerp

BOEKAREST (ANP) - Dorpelingen in het Roemeense berggebied de Karpaten zijn woedend op het Franse luxemerk Louis Vuitton voor het "stelen" van het ontwerp van hun traditionele blouse.

Maria Gioanca (69), een van de vrouwen die het zwart-witte kledingstuk nog met de hand naaien in het dorp, vertelde persbureau AFP dat ze "niet zal toestaan dat het kostuum wordt gestolen" voor chique strandkleding. In de Roemeense gemeente Vaideeni hadden veel van de naaisters nog nooit van Louis Vuitton gehoord. Ze zagen echter meteen de gelijkenis met hun traditionele borduurwerk toen ze een foto zagen van de witte linnen blouse van het Franse merk, geborduurd met zwarte motieven voor hun nieuwe 'LV by the Pool'- collectie.

"Waarom bespotten ze onze spullen", vraagt Ioana Staniloiu (76) zich af. "In vergelijking met onze blouse is het lelijk", zei ze over de blouse die is gemaakt door sterontwerper Nicolas Ghesquière en op de Louis Vuitton-website wordt aangeprezen als "luchtig".

In Roemenië vraagt de actiegroep La Blouse Roumaine (De Roemeense Blouse) sinds 2017 aan merken om eerlijk te zijn en de oorsprong te erkennen wanneer hun kleding lijkt op of geïnspireerd is door Roemeense volkskostuums.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

14 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

14 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

14 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

14 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

14 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

15 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

15 uur geleden