Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roeier Schwarz van Holland Acht waakt voor hoogmoed

Roeier Schwarz van Holland Acht waakt voor hoogmoed

ALMERE (ANP) - Bram Schwarz is met 22 jaar de jongste roeier in de Holland Acht, maar aan ervaring geen gebrek bij de Amsterdammer. Hij roeit al vanaf zijn tiende en kan pronken met wereldtitels in de 'Achten’ bij de junioren en beloften. Vorig jaar beleefde hij een voorlopig hoogtepunt in de elite-boot van het Nederlandse roeien door zilver te behalen op het WK.

"De Holland Acht is een naam in het roeien. Als je daarin zit en goede resultaten behaalt, dan ben je wel goed onderweg", zegt Schwarz, die deze week samen met zijn kompanen de ruim 17 meter lange roeiboot eindelijk uit de loods van roeivereniging Pampus in Almere mag tillen en te water laten. De 'Acht’ had door het coronavirus elf weken op het droge gelegen.

Schwarz had het er best moeilijk mee toen het besluit viel dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer niet doorgaan. Voor roeiers zijn de Spelen het ultieme sportevenement waar ze vier jaar naartoe werken. "Een roeiseizoen vergt fysiek en mentaal veel van je. Het is een zware sport, we trainen hard en lang en dat is niet altijd even leuk. Als het doel dan wegvalt, mag je best even de tijd nemen om die klap te verwerken en tot jezelf te komen."

Toegevoegde waarde

Dat Schwarz al zo jong met roeien begon, komt deels door zijn afkomst. Zijn vader Sven Schwarz nam als roeier deel aan de Olympische Spelen van 1988 (Seoul) en 1992 (Barcelona). "Ik was vrij om te doen wat ik wilde, maar ik ben wel gaan roeien en mijn vader heeft me bij de junioren ook begeleid. Ik kan nog steeds terecht bij hem voor vragen of adviezen en dat was in deze periode best fijn.’’

Hij kan zich na de gedwongen coronapauze weer met volledige aandacht richten op de Spelen van Tokio in 2021 en weet precies wat er van hem wordt verwacht in de Acht. "Mijn rol is het ritme van Robert Lücken, die de slag zet, zo goed mogelijk door te geven aan de sterke jongens achter mij in het middenschip. Ik geef op gevoel de accenten aan en dat is zeker een toegevoegde waarde. In de Holland Acht zitten de beste acht atleten die met elkaar samen kunnen werken en daarmee kun je het verschil maken. Je kunt de allersterkste roeier erin zetten, maar als die niet gelijk met de anderen kan roeien, gaat die boot helemaal nergens heen.’’

Of hij ook nog individueel succes nastreeft in een kleinere boot? "Ik ben nog jong, misschien in de toekomst. Maar een roeier moet niet te hoogmoedig zijn en zichzelf te hoog inschatten. In de kleine nummers zitten de gigantische vermogens, de exceptioneel sterke atleten. Ik lever wel vermogen, maar ben niet de sterkste.’’

Meer uit Sport

Tennisser Griekspoor en coach Vliegen leggen ruzie bij

PARIJS (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor en coach Kristof Vliegen hebben hun ruzie zondagavond bijgelegd. Vliegen verliet de baan tijdens de eersterondepartij van Griekspoor op Roland Garros na een woede-uitbarsting van zijn pupil.

2 uur geleden
Teamgenoot van Verstappen baalt in Monaco: alles ging mis

MONACO (ANP) - Sergio Pérez beleefde in Monaco naar eigen zeggen zijn "slechtste weekend in lange tijd" in de Formule 1. De Mexicaanse coureur crashte zaterdag aan het begin van de kwalificatie en moest daarom zondag vanaf de laatste plek starten. "Alles ging mis. Vandaag betaalde ik de prijs voor een domme fout van mezelf in de kwalificatie", zei Pérez, nadat hij als zestiende was afgevlagd.

15 uur geleden
Verstappen neemt bij Red Bull record over van Vettel

MONACO (ANP) - Max Verstappen heeft met zijn 39e overwinning voor Red Bull in de Formule 1 een record overgenomen van Sebastian Vettel. De Duitser boekte 38 zeges in een auto van de Oostenrijkse renstal. Vettel werd in dienst van Red Bull in 2010, 2011, 2012 en 2013 wereldkampioen.

17 uur geleden
Amazone Van Baalen wint nationale titel dressuur

ERMELO (ANP) - Marlies van Baalen is zondag op het hippisch centrum van Ermelo voor de eerste keer nationaal kampioene dressuur geworden. De 42-jarige amazone uit Brakel behaalde het succes met haar 11-jarige paard Habibi DVB. Ze volgde Dinja van Liere op, die met haar 'tweede' paard Hartsuijker zilver won. Thamar Zweistra veroverde het brons met Hexagon’s Ich Weiss.

18 uur geleden
Roglic wint Giro d'Italia, slotrit voor Cavendish

ROME (ANP) - Primoz Roglic heeft de Giro d'Italia gewonnen. Dat was zaterdag na de klimtijdrit waarin de Sloveen van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma de Brit Geraint Thomas de roze leiderstrui ontfutselde al vrijwel zeker, maar Roglic moest nog wel heelhuids in Rome finishen. De slotetappe, volledig vlak, werd gewonnen door de Britse sprintlegende Mark Cavendish van de ploeg Astana.

19 uur geleden
De Vries: solide weekend in Monaco, maar niet tevreden

MONACO (ANP) - Nyck de Vries heeft naar eigen zeggen een "solide weekend" gehad in Monaco, maar tevreden was de Nederlandse Formule 1-coureur van AlphaTauri niet. De Vries finishte na 78 rondes buiten de punten op de twaalfde plaats. Vanaf die positie was hij ook aan de race begonnen.

19 uur geleden
Verstappen houdt ook in de regen het hoofd koel in Monaco

MONACO (ANP) - Max Verstappen stapte na 78 rondes door de nauwe straten van Monaco met een brede grijns uit zijn Red Bull-auto. "Superfijn om hier te winnen. En ook de manier waarop we dat hebben gedaan, is heel mooi", zei de 25-jarige Nederlander, die in zijn woonplaats van start tot finish leidde en voor de tweede keer de winnaarstrofee kreeg uit handen van prins Albert.

20 uur geleden