Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roeier Schwarz van Holland Acht waakt voor hoogmoed

Roeier Schwarz van Holland Acht waakt voor hoogmoed

ALMERE (ANP) - Bram Schwarz is met 22 jaar de jongste roeier in de Holland Acht, maar aan ervaring geen gebrek bij de Amsterdammer. Hij roeit al vanaf zijn tiende en kan pronken met wereldtitels in de 'Achten’ bij de junioren en beloften. Vorig jaar beleefde hij een voorlopig hoogtepunt in de elite-boot van het Nederlandse roeien door zilver te behalen op het WK.

"De Holland Acht is een naam in het roeien. Als je daarin zit en goede resultaten behaalt, dan ben je wel goed onderweg", zegt Schwarz, die deze week samen met zijn kompanen de ruim 17 meter lange roeiboot eindelijk uit de loods van roeivereniging Pampus in Almere mag tillen en te water laten. De 'Acht’ had door het coronavirus elf weken op het droge gelegen.

Schwarz had het er best moeilijk mee toen het besluit viel dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer niet doorgaan. Voor roeiers zijn de Spelen het ultieme sportevenement waar ze vier jaar naartoe werken. "Een roeiseizoen vergt fysiek en mentaal veel van je. Het is een zware sport, we trainen hard en lang en dat is niet altijd even leuk. Als het doel dan wegvalt, mag je best even de tijd nemen om die klap te verwerken en tot jezelf te komen."

Toegevoegde waarde

Dat Schwarz al zo jong met roeien begon, komt deels door zijn afkomst. Zijn vader Sven Schwarz nam als roeier deel aan de Olympische Spelen van 1988 (Seoul) en 1992 (Barcelona). "Ik was vrij om te doen wat ik wilde, maar ik ben wel gaan roeien en mijn vader heeft me bij de junioren ook begeleid. Ik kan nog steeds terecht bij hem voor vragen of adviezen en dat was in deze periode best fijn.’’

Hij kan zich na de gedwongen coronapauze weer met volledige aandacht richten op de Spelen van Tokio in 2021 en weet precies wat er van hem wordt verwacht in de Acht. "Mijn rol is het ritme van Robert Lücken, die de slag zet, zo goed mogelijk door te geven aan de sterke jongens achter mij in het middenschip. Ik geef op gevoel de accenten aan en dat is zeker een toegevoegde waarde. In de Holland Acht zitten de beste acht atleten die met elkaar samen kunnen werken en daarmee kun je het verschil maken. Je kunt de allersterkste roeier erin zetten, maar als die niet gelijk met de anderen kan roeien, gaat die boot helemaal nergens heen.’’

Of hij ook nog individueel succes nastreeft in een kleinere boot? "Ik ben nog jong, misschien in de toekomst. Maar een roeier moet niet te hoogmoedig zijn en zichzelf te hoog inschatten. In de kleine nummers zitten de gigantische vermogens, de exceptioneel sterke atleten. Ik lever wel vermogen, maar ben niet de sterkste.’’

Meer uit Sport

Ook Groenewegen verliest met Harper ploegmaat in Tour door corona

GRUISSAN (ANP) - Ook Dylan Groenewegen moet in de Tour de France verder met een ploeggenoot minder door coronagerelateerde klachten. Team Jayco AlUla stuurt de Australiër Chris Harper na medisch advies naar huis. "Hij zal rust nemen en goed herstellen voor de volgende doelen", meldt de ploeg op X.

50 minuten geleden
Wimbledon-winnaar Alcaraz volgend jaar naar ABN AMRO Open

ROTTERDAM (ANP) - Carlos Alcaraz doet volgend jaar mee aan het ABN AMRO Open in Rotterdam. Dat meldt de toernooiorganisatie. De 21-jarige Alcaraz, die zondag Novak Djokovic versloeg in de finale van Wimbledon, was nog niet eerder van de partij in Ahoy.

53 minuten geleden
Nadal doet met zege in dubbelspel vertrouwen op voor Spelen

BASTAD (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft in Bastad met een zege in het dubbelspel vertrouwen opgedaan voor de Olympische Spelen. De 38-jarige Spanjaard won samen met de Noor Casper Ruud van het als tweede geplaatste duo Guido Andreozzi uit Argentinië en Miguel Reyes-Varela uit Mexico: 6-1 6-4.

3 uur geleden
Wellicht laatste kans voor sprinters in Tour de France

GRUISSAN (ANP) - Een dag na de tweede rustdag krijgen de renners in de Tour de France een relatief eenvoudige rit voorgeschoteld. Tussen startplaats Gruissan en finishplaats Nîmes ligt één klimmetje van de vierde categorie. Verder is het, met name als het peloton in de buurt van Nîmes komt, volledig vlak. Het is vermoedelijk - nu de Tour niet eindigt op de Champs-Élysées in Parijs maar met een tijdrit in Nice - de laatste kans op een massasprint.

6 uur geleden
Amnesty hekelt Frans verbod hijab voor eigen atleten op Spelen

LONDEN (ANP) - Het verbod van Frankrijk voor zijn olympische atleten om tijdens de aankomende Spelen in eigen land de islamitische hijab te dragen "druist in tegen internationale mensenrechtenverdragen". Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

9 uur geleden
Van Gerwen naar tweede ronde World Matchplay na zege op Littler

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft de tweede ronde bereikt van het World Matchplay in Blackpool. De 35-jarige Brabander won de kraker in de eerste ronde van de Engelse tiener Luke Littler met 10-6.

12 uur geleden
Geletruidrager Pogacar verwacht nog vuurwerk in laatste Tourweek

GRUISSON (ANP/AFP) - Geletruidrager Tadej Pogacar verwacht ook in de derde week van de Tour de France nog aanvallen van zijn concurrent Jonas Vingegaard. De Sloveen van UAE Team Emirates liep met twee ritzeges in de bergetappes in de Pyreneeën verder uit in het algemeen klassement.

15 uur geleden