
Rode Kruis: zorgen over geweld in Israël en Palestijnse gebieden
DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich "ernstige zorgen" over de recente escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas, laat de hulporganisatie maandag weten. In Israël zouden volgens Magen David Adom, zoals het Rode Kruis daar heet, twee ambulancemedewerkers zijn gedood tijdens de hulpverlening. Een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan zou zijn beschoten.
Het Rode Kruis veroordeelt geweld tegen hulpverleners. "Mensen die niet deelnemen aan de strijd, verdienen bescherming. Ambulances en hulpverleners moeten in staat zijn om gewonde mensen te helpen", zegt Jan Tijmen Ninck Blok, expert op het gebied van humanitair oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis. Ook geweld tegen burgers "kan niet worden gerechtvaardigd en is verboden onder het humanitair oorlogsrecht", stelt hij in een persbericht. "Strijdende partijen moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat meer burgers slachtoffer worden."
De lokale afdelingen van het Rode Kruis helpen in beide gebieden met medische hulp. "Honderden hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, bieden medische hulp en bemensen in totaal 26 ambulances om gewonde mensen te behandelen en naar ziekenhuizen te vervoeren." Ook zijn er medische goederen gebracht naar een ziekenhuis in Gaza. In Israël bemenst Magen David Adom zowel de ambulances als de bloedbanken. Er zijn al duizenden extra zakken bloed gedoneerd, zegt de hulporganisatie. Het Rode Kruis "staat klaar om meer humanitaire hulp te verlenen in Israël en de bezette gebieden".
Tot slot wijst de hulporganisatie op de gevaren van des- en misinformatie over het conflict die wordt verspreid op sociale media. Het zou onder andere gaan om oude video's van raketten die gebouwen raken die worden gepresenteerd alsof ze nieuw zijn. "Deze desinformatie is gevaarlijk, helemaal in tijden van conflict, en draagt niet bij aan het voorkomen van onnodig leed."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden