Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis zet 40 extra tenten neer in Ter Apel

Rode Kruis zet 40 extra tenten neer in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis zet dinsdagavond veertig extra tenten neer bij het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in Ter Apel. Eerder dinsdagavond meldde de hulporganisatie dat het om vijftig tenten ging, maar het zijn er tien minder geworden. "We zijn met vijftig tenten afgereisd, maar veertig bleek de wens van het COA", aldus een woordvoerder.

Maandagavond zette het Rode Kruis al tien tenten neer op het terrein van het aanmeldcentrum, dat kampt met grote capaciteitsproblemen. In het totaal van vijftig tenten kunnen tweehonderd mensen slapen.

Een woordvoerster van het COA liet weten dat vermoedelijk net als afgelopen nacht weer 130 mensen in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op een stoel moeten slapen en er ook weer asielzoekers moeten worden ondergebracht in een sporthal en de crisisnoodopvang in Stadskanaal. In de tenten die het Rode Kruis maandagavond had opgezet brachten twintig asielzoekers de nacht door.

"Onze hulpverleners hebben afgelopen nacht gezien dat er zelfs kinderen sliepen in de tenten, terwijl het ’s nachts best koud werd. Kinderen lagen te rillen van de kou. Dit is onacceptabel en wij willen niet dat er nog kinderen in de tenten slapen", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie heeft aan het COA gevraagd kinderen op andere locaties onder te brengen.

Van Schaik benadrukt dat het Rode Kruis de tenten aanbiedt als noodoplossing. "Maar dit gaan wij niet voor lange tijd doen. Er moet nu heel snel een langetermijnoplossing komen. Zo kunnen we mensen niet opvangen."

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

1 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

4 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

6 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

7 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

7 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

8 uur geleden