Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis wil ebola-uitbraak Guinee de kop indrukken

Rode Kruis wil ebola-uitbraak Guinee de kop indrukken

DEN HAAG/KINSHASA (ANP/AFP) - De internationale hulporganisatie Rode Kruis zet 700 hulpverleners in om een nieuwe ebola-uitbraak in het West-Afrikaanse Guinee meteen de kop in te drukken. Het Rode Kruis helpt bij bron- en contactonderzoek en zorgt voor schoon water en hygiëne. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen na meldingen over zeker zeven ebolagevallen en pleit voor snelle hulpverlening.

Tijdens de ergste ebola-uitbraak ooit, die vijf jaar geleden stopte, overleden ruim 11.000 mensen in Guinee. "De tijd dringt. Dit virus komt op het slechtst mogelijke moment terug: nu het land ook te maken heeft met de coronapandemie," aldus Mohammed Mukhier, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Afrika. "We hebben reden tot vrees, maar ook reden tot hoop."

Mukhier wijst op de lessen van voorgaande uitbraken en recente medische doorbraken: "De respons moet sneller zijn dan het virus zelf. Als we niet snel reageren, zullen de gevolgen immens zijn voor miljoenen mensen. Dat terwijl Guinee al een land is met een relatief zwak zorgsysteem, waar meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft."

In het zuidelijker gelegen Congo is maandag een vaccinatiecampagne gestart om het oplaaien van ebola tegen te gaan. Het gaat om een regio in het oosten waar meerdere gevallen, waarvan twee met dodelijke afloop, zijn vastgesteld. In het grote Afrikaanse land dook ebola weer op na drie maanden rust. Bij de vorige uitbraak bezweken 55 mensen.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

3 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden