Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: vakantieganger moet zich beter voorbereiden op ramp

Rode Kruis: vakantieganger moet zich beter voorbereiden op ramp

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis wil dat mensen die op vakantie gaan zich beter voorbereiden op noodsituaties die tijdens hun reis kunnen ontstaan. De organisatie stelt namelijk op basis van eigen onderzoek dat Nederlandse toeristen vaak niet weten hoe te handelen bij natuurgeweld.

Van de ruim duizend ondervraagden in het onderzoek zeggen drie op de vijf mensen bijvoorbeeld niet te weten bij welke instantie ze in geval van nood het beste terechtkunnen. Ongeveer een vijfde weet dat contact opgenomen kan worden met alarmcentrales.

Verder geeft 17 procent aan in de afgelopen vijf jaar zelf tijdens een vakantie een noodsituatie te hebben meegemaakt door extreem weer of natuurgeweld. Bijna de helft zegt dat de kans op natuurrampen invloed heeft op hun vakantiebestemming. Een vaak genoemde reden is volgens het Rode Kruis de wens om geen risico te lopen met het gezin.

Evacuatietas

Het Rode Kruis adviseert vakantiegangers in ieder geval het nieuws en de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken over hun bestemming goed te volgen. "Daarnaast is het handig om te denken aan een evacuatietas met belangrijke documenten, zoals een paspoort en verzekeringspas", zegt de hulporganisatie.

Op zijn website heeft het Rode Kruis tips geplaatst over hoe te handelen bij bijvoorbeeld een aardbeving, overstroming, zware storm of extreme hitte. Zo is het advies tijdens een aardbeving om vooral op je plek te blijven en niet te gaan rennen, en als dat kan te schuilen onder een stevige tafel of bureau. Bij een bosbrand is een van de adviezen om ramen en deuren gesloten te houden. Verder kan door water rijden of lopen bij een overstroming gevaarlijker zijn dan gedacht. En bij een orkaan is het raadzaam om flessen met water te vullen en eventueel een badkuip en wasbak vol te laten lopen voor was- en spoelwater.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

14 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

17 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

18 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

18 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

20 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

21 uur geleden