Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: tenten Ter Apel pas weg als het 'verantwoord' is

Rode Kruis: tenten Ter Apel pas weg als het 'verantwoord' is

TER APEL (ANP) - De tenten die het Rode Kruis heeft geplaatst bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zullen pas worden afgebroken "zodra dit verantwoord is". Dat meldt directeur Marieke van Schaik. Eerder zei de organisatie dat de tenten er enkele dagen zouden blijven staan. "Wij blijven de situatie in Ter Apel nauwlettend monitoren en ondersteunen, daar waar noodzakelijk met vervoer, water, eten en tenten", aldus Van Schaik.

De hulporganisatie luidde donderdag de noodklok vanwege de "onmenselijke en onhoudbare" situatie bij het aanmeldcentrum. Asielzoekers in de tenten kregen van woensdag 22.00 tot donderdag 13.00 uur geen eten en drinken aangeboden, er waren opstootjes en er werd uit de tenten gestolen. Van donderdag op vrijdag sliepen enkele honderden mensen in tenten en op stoelen in Ter Apel.

Het kabinet kondigde vrijdag aan met een crisisaanpak te komen vanwege de vastgelopen asielopvang. "Het is goed dat deze crisis serieus genomen wordt door het kabinet en dat een menswaardiger oplossing dichterbij komt", aldus Van Schaik. Ze laat weten dat het Rode Kruis zeker een onderdeel wil zijn van de oplossing voor het asielprobleem en wil helpen om mensen in nood te ondersteunen.

Bruls

Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, noemt het "goed dat dit landelijke probleem nu landelijk wordt aangepakt en georganiseerd. De verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers ligt bij het Rijk, maar Veiligheidsregio’s en gemeenten werken al weken keihard om te helpen bij het realiseren van crisisopvanglocaties." Bruls hoopt dat een nationale crisisstructuur zorgt voor een oplossing voor de asielopvang, zowel op korte als lange termijn.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandagavond in Utrecht over de crisisopvang. Daarbij zal ook staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aanwezig zijn.

Meer uit Binnenland

Nieuwe getuige verklaart op laatste moment in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B presenteerde het Openbaar Ministerie donderdag een nieuwe getuigenverklaring. De getuige heeft woensdagavond een verklaring afgelegd bij de politie, zei de officier van justitie bij aanvang van de tweede zittingsdag.

10 minuten geleden
ProRail: geen treinen van en naar Leiden door defect

LEIDEN (ANP) - Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

22 minuten geleden
Marechaussee onderschept meer valse documenten

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

32 minuten geleden
Basisscholieren kregen minder vaak vwo-advies na doorstroomtoets

DEN HAAG (ANP) - Kinderen in groep acht van de basisschool hebben na de doorstroomtoets minder vaak een advies gekregen om naar het vwo te gaan dan achtstegroepers in vorige jaren. Het ministerie van Onderwijs heeft een rapport daarover vrijgegeven na een verzoek van de Volkskrant.

41 minuten geleden
Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

1 uur geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

2 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

3 uur geleden