
Rode Kruis opent gironummer in strijd tegen corona
DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn. Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig.
"De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.
Het gaat er ook om een extra vinger aan de pols te houden in landen met een overbelaste gezondheidszorg. "In zoveel mogelijk talen wordt informatie verstrekt over te nemen voorzorgsmaatregelen en hygiëne", aldus de woordvoerster.
Dodental
"Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben", zegt de Nederlander Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert.
"Omdat het om een nieuw virus gaat, waar nog niet alles duidelijk over is, ligt de verspreiding van fake news op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat er speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen", aldus Herinckx.
Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is gestegen tot 1765. Het officiële aantal besmettingsgevallen is opgelopen tot 70.400. Het virus verspreidde zich vanaf eind 2019 snel over China en is nu ook in ruim twintig andere landen vastgesteld.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
2 dagen geleden