Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent giro 6251 voor Nederlandse hulp aan inwoners van Syrië. De noodhulporganisatie stelt dat het geld nodig is voor levensreddende hulp in het land. "De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren", aldus het Rode Kruis.

Het land werd getroffen door een burgeroorlog, economische crisis, extreme droogte en corona en sinds enkele weken is er sprake van een cholera-uitbraak. Bijna 15 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, meldt de organisatie. "Dat is het hoogste aantal sinds het conflict elf jaar geleden startte. Het conflict heeft zijn sporen achtergelaten, mensen leven in puinhopen, gezondheidsfaciliteiten zijn verwoest, er is weinig stroom en mensen hebben nauwelijks inkomsten."

Volgens de organisatie leeft bijna de gehele bevolking in Syrië inmiddels onder de internationale armoedegrens van 1,25 dollar per dag. "Deze mensen hebben niet genoeg geld om voedsel te kopen of zorg te betalen. Tegelijkertijd wonen ze in de puinhopen die het conflict achterlaat en kampt het land sinds enkele weken met een cholera-uitbraak. Er is nu direct meer hulp nodig", laat het Rode Kruis weten.

Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit, geeft financiële ondersteuning en medische hulp via mobiele klinieken, zodat mensen niet naar ziekenhuizen hoeven te reizen. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld en waterpompen worden geïnstalleerd, zodat mensen schoon drinkwater kunnen krijgen. Ook leidt de organisatie mensen op om een onderneming te starten en geven ze een starterskit voor hun bedrijfje, zodat zij zichzelf en hun familie weer kunnen voorzien van basislevensbehoeften. Verder deelt het Rode Kruis zwangere schapen uit aan mensen, zodat zij hun veestapel kunnen uitbreiden en daarvan kunnen leven.

"Er is helaas meer hulp nodig dan het Rode Kruis momenteel kan bieden", aldus de hulporganisatie. Ze hoopt de hulpverlening zo snel mogelijk uit te breiden, "zodat mensen de hulp krijgen die nodig is".

Meer uit Binnenland

Grote stroomstoring in Zuid-Holland en Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 45.000 aansluitingen in een deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland zitten al sinds 00.12 uur in de nacht van woensdag op donderdag zonder stroom. Volgens netbeheerder Stedin zijn monteurs onderweg om de storing te verhelpen.

2 uur geleden
Zorgorganisaties geven steeds meer geld uit aan uitzendkrachten

DEN HAAG (ANP) - Zorgorganisaties gaven in 2021 ruim 8 procent meer geld uit aan het inhuren van uitzendkrachten en zzp'ers dan in het jaar daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren zijn de kosten voor uitzendkrachten een groter percentage van de totale kosten voor personeel gaan uitmaken.

3 uur geleden
Jetten: presentatie prijsplafond volgende week, 1 januari lukt

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten verwacht eind volgende week het prijsplafond voor stroom en gas te presenteren en weet nu zeker dat deze zoals beloofd op 1 januari in zal gaan. Alle energiebedrijven werken volgens de bewindsman mee en het is daarom volgens hem niet nodig - zoals enkele Kamerleden hebben gevraagd - om na te denken over sancties als zij dat niet zouden doen.

3 uur geleden
Onenigheid bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bij de PvdA is onenigheid ontstaan over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Dat bevestigen senators Ruud Koole en Hamit Karakus, die zich beiden naar aanleiding hiervan terug hebben getrokken van de lijst. Een partijcommissie onder leiding van coryfee Job Cohen heeft een concept kieslijst gemaakt en het landelijk bestuur is daar op onderdelen flink van afgeweken, bevestigen de Eerste Kamerleden na berichtgeving van de NOS. Kandidaten die hoog stonden op de lijst zouden op onverkiesbare plekken zijn gezet.

3 uur geleden
Jetten verwacht meer daling uitstoot als plannen zijn uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - De reductie van de CO2-uitstoot zal de komende jaren "waarschijnlijk hoger zijn dan de ramingen nu laten zien". Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft dat gezegd tegen een kritische Tweede Kamer. Volgens Jetten zal de uitstoot meer dalen dan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs becijferde na de concrete uitwerking van allerlei landelijke en Europese plannen.

7 uur geleden
Kabinet: internationaal steeds meer verzet tegen lhbti-beleid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert zich tijdens internationale overleggen van de Europese Unie en Verenigde Naties in te zetten voor lhbti-rechten, maar stuit daarbij steeds vaker op weerstand van landen die hier weinig mee op hebben. Dat schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel). De bewindslieden willen daarom meer samenwerken met gelijkgestelde landen om hier tegenin te gaan.

8 uur geleden
De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) vindt dat er nog te veel fouten gemaakt worden bij het bepalen van energielabels van gebouwen. Dat moet beter omdat de labels belangrijker worden, bijvoorbeeld voor de prijzen van huur- en koopwoningen, vindt de minister. Hij vindt dat de adviseurs die de labels afgeven scherper in de gaten gehouden moeten worden.

8 uur geleden