Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent giro 6251 voor Nederlandse hulp aan inwoners van Syrië. De noodhulporganisatie stelt dat het geld nodig is voor levensreddende hulp in het land. "De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren", aldus het Rode Kruis.

Het land werd getroffen door een burgeroorlog, economische crisis, extreme droogte en corona en sinds enkele weken is er sprake van een cholera-uitbraak. Bijna 15 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, meldt de organisatie. "Dat is het hoogste aantal sinds het conflict elf jaar geleden startte. Het conflict heeft zijn sporen achtergelaten, mensen leven in puinhopen, gezondheidsfaciliteiten zijn verwoest, er is weinig stroom en mensen hebben nauwelijks inkomsten."

Volgens de organisatie leeft bijna de gehele bevolking in Syrië inmiddels onder de internationale armoedegrens van 1,25 dollar per dag. "Deze mensen hebben niet genoeg geld om voedsel te kopen of zorg te betalen. Tegelijkertijd wonen ze in de puinhopen die het conflict achterlaat en kampt het land sinds enkele weken met een cholera-uitbraak. Er is nu direct meer hulp nodig", laat het Rode Kruis weten.

Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit, geeft financiële ondersteuning en medische hulp via mobiele klinieken, zodat mensen niet naar ziekenhuizen hoeven te reizen. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld en waterpompen worden geïnstalleerd, zodat mensen schoon drinkwater kunnen krijgen. Ook leidt de organisatie mensen op om een onderneming te starten en geven ze een starterskit voor hun bedrijfje, zodat zij zichzelf en hun familie weer kunnen voorzien van basislevensbehoeften. Verder deelt het Rode Kruis zwangere schapen uit aan mensen, zodat zij hun veestapel kunnen uitbreiden en daarvan kunnen leven.

"Er is helaas meer hulp nodig dan het Rode Kruis momenteel kan bieden", aldus de hulporganisatie. Ze hoopt de hulpverlening zo snel mogelijk uit te breiden, "zodat mensen de hulp krijgen die nodig is".

Meer uit Binnenland

Brand Oosterwolde woedt nog steeds, omwonenden terug naar huis

OOSTERWOLDE (ANP) - De grote brand bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt nog altijd. Omwonenden die vanwege de vrijkomende rook hun huis moesten verlaten, kunnen inmiddels wel terugkeren, meldt een woordvoerder van de brandweer.

1 uur geleden
KLM waarschuwt voor vertragingen en annuleringen om sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM waarschuwt reizigers zondag voor "vertragingen en annuleringen" als gevolg van het verwachte winterweer. "Houd er rekening mee dat als gevolg van de voorspelde sneeuwval op Amsterdam Airport op zondag 3 december de operationele capaciteit zal worden verminderd. Als gevolg hiervan moeten vertragingen en annuleringen worden verwacht", geeft de luchtvaartmaatschappij aan in een speciale banner op de website.

2 uur geleden
Vanaf zondagmiddag steeds meer sneeuw

HOUTEN (ANP) - Zondagmiddag en - avond trekt een sneeuwgebied vanuit het zuidwesten over het land. Rond het middaguur valt in Zeeland de eerste (natte) sneeuw. In de middag breidt die sneeuwval zich uit, en kan er een sneeuwdek van 5 centimeter ontstaan, verwacht Weeronline.

2 uur geleden
Drie mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen bij ongeval op A1

AMERSFOORT (ANP) - Bij een ongeval zaterdagavond op de A1 bij knooppunt Hoevelaken met een spookrijder zijn drie mensen, onder wie twee kinderen, om het leven gekomen. Het gaat om kinderen van 12 en 14 jaar uit Hilversum. Ook de spookrijder, een 19-jarige man uit Roemenië, kwam om. De ouders van de omgekomen kinderen raakten zwaargewond en hun toestand is zorgelijk, meldt de politie.

3 uur geleden
Zeer grote brand bij bedrijf in Oosterwolde

OOSTERWOLDE (ANP) - Bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om de uitslaande brand te bestrijden, meldt een woordvoerder.

6 uur geleden
Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

9 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

13 uur geleden