Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

Volgens de inspectie wordt de maximale bezetting van 2000 asielzoekers flink overschreden en kan daardoor niet worden voldaan "aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad".

Noodvoorziening

"We zien dat alle betrokkenen zich hard inzetten om oplossingen te vinden. Maar onderaan de streep blijft het pleisters plakken", aldus het Rode Kruis. "Mensen die naar Nederland komen na een lange en vaak heftige reis hebben recht op menswaardige opvang."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) schakelde het Rode Kruis eerder in om bijvoorbeeld douches, dekens en hygiëneproducten te leveren voor mensen in de wachtkamers, als noodvoorziening.

Spreidingswet

Ook VluchtelingenWerk Nederland blijft bezorgd, ook over de noodopvanglocaties zoals die in Stadskanaal die zijn opgericht om Ter Apel te ontlasten. "Mensen worden nu tijdelijk op andere noodlocaties ondergebracht, maar dat blijven noodoplossingen", aldus Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. "Wat we nodig hebben zijn structurele maatregelen. De gemeente Westerwolde, de medewerkers van COA, IND, Rode Kruis en onze eigen medewerkers en vrijwilligers doen er alles aan om de situatie enigszins draaglijk te maken, maar de rek is eruit."

"Het is van het grootste belang dat we als samenleving gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en mensen voorzien van veilige, humane omstandigheden waarin ze kunnen herstellen van hun vaak lange reis. Gemeenten moeten solidair zijn en snel extra opvangplekken regelen. Daarnaast is politieke actie nodig: alleen met de spreidingswet kunnen we ervoor zorgen dat er structureel voldoende plekken komen voor veilige en menswaardige opvang van asielzoekers en vluchtelingen", benadrukt Candel.

Meer uit Binnenland

Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

4 minuten geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

38 minuten geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

1 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

1 uur geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

1 uur geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

1 uur geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

2 uur geleden