Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde woensdag geen zicht te hebben op nieuwe opvanglocaties, terwijl het aanmeldcentrum in Ter Apel al weken overvol is. Er sluiten de komende tijd juist veel opvangplekken omdat contracten aflopen. Een daarvan is de nachtopvang in 2e Exloërmond, waar tweehonderd asielzoekers van zaterdag op zondag voor het laatst de nacht mogen doorbrengen. Volgens een woordvoerster van het Rode Kruis komen er slechts mondjesmaat plekken bij, waardoor de opvang uit balans raakt.

Als gemeenten niet gauw meer opvangplekken regelen, "krijgen we situaties ver onder de humanitaire standaarden en slapen er mensen in ruimten die daar helemaal niet voor geschikt zijn", zegt Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp bij het Rode Kruis. "Dat mag écht niet gebeuren."

Logistieke puzzel

Het Rode Kruis zegt klaar te staan om, waar mogelijk en als gemeenten daar behoefte aan hebben, te helpen bij het opzetten van nieuwe opvanglocaties. Zo is de crisisdienst paraat om indien nodig bedden, kleding, slaapzakken, voedsel en water te leveren.

De hulporganisatie hekelt ook de "onnodige logistieke puzzel" die nu iedere keer gelegd moet worden door het tekort aan opvangplekken. Mensen worden "door het hele land van plek naar plek verhuisd" en weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. Daar moet een eind aan komen, vindt het Rode Kruis. "We zien hoe deze situatie langzaam iedere vorm van menswaardige opvang overschrijdt", aldus Segaar.

Twee jaar geleden zette het Rode Kruis tenten op bij Ter Apel om onderdak te bieden aan mensen voor wie geen bed was in het aanmeldcentrum. Een dergelijke situatie willen de betrokken partijen volgens het Rode Kruis nu "koste wat het kost" voorkomen. Toch sluit Segaar niet uit dat de hulp van de organisatie weer wordt ingeroepen. "Als dit zo doorgaat, zal het Rode Kruis opnieuw bijspringen."

Meer uit Binnenland

Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

EMMEN (ANP) - Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

43 minuten geleden
Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

44 minuten geleden
Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

EMMEN (ANP) - Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste Oranjefans. Dat is te zien op beelden van een ANP-fotograaf. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

2 uur geleden
Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt Nederland op Koningsdag complimenten voor de lessen die getrokken worden uit het slavernijverleden. Ook prijst hij in een persverklaring Nederland voor de hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en staat hij stil bij de goede relaties.

2 uur geleden
Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

DEN HAAG (ANP) - Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

3 uur geleden
Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

HOUTEN (ANP) - Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.

3 uur geleden
XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

6 uur geleden