Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis hielp tot nu toe 6,5 miljoen mensen na beving Turkije

Rode Kruis hielp tot nu toe 6,5 miljoen mensen na beving Turkije

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft in de bijna zes maanden na de zware aardbeving in Turkije en Syrië minstens 6,5 miljoen getroffen mensen geholpen met voedsel, medische zorg en onderdak. Ook bood de hulporganisatie meer dan 700.000 mensen, onder wie veel kinderen, mentale hulp.

In Turkije richtte de noodhulp zich het afgelopen half jaar vooral op het verspreiden van voedsel. Medewerkers deelden daar tot nu toe 416 miljoen maaltijden uit. Ruim 600.000 mensen kregen financiële hulp, zodat zij zelf kunnen kopen wat zij nodig hebben. Dat is volgens het Rode Kruis "effectiever en maakt hen minder afhankelijk". In een aantal moeilijk bereikbare gebieden stonden hulpverleners 47.000 mensen bij in mobiele gezondheidsklinieken.

In Syrië, waar "de leefomstandigheden ook voor de aardbeving veelal slecht" waren, speelt het Rode Kruis met name een belangrijke rol in het bieden van medische noodhulp, op de ambulance en in klinieken. De organisatie zorgt bovendien voor schoon water en herstelt beschadigde watersystemen.

Mentale eerste hulp

Volgens het Rode Kruis, dat met 216.000 vrijwilligers en medewerkers in actie kwam, is behalve voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale ondersteuning aan de getroffen mensen hoognodig. "Wanneer je iets ingrijpends meemaakt, is er vaak behoefte aan een luisterend oor. Door mentale eerste hulp te bieden, zorg je ervoor dat de acute stress minder wordt", zegt de hulporganisatie. Ook de komende tijd blijven de Turkse en Syrische Rode Halve Maan, onderdeel van het internationale Rode Kruis, hulp bieden aan de aardbevingsslachtoffers.

Het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië werden op 6 februari getroffen door een zware aardbeving. Meer dan 50.000 mensen kwamen om het leven en vele tienduizenden mensen raakten ontheemd.

Meer uit Binnenland

Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

13 minuten geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

1 uur geleden
Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

DORDRECHT (ANP) - Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd, zo verklaart de werkgroep.

1 uur geleden
NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst " achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

2 uur geleden
Zwaargewond slachtoffer steekpartij Spijkenisse is jongen van 17

SPIJKENISSE (ANP) - Het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij die donderdag rond 17.00 uur plaatsvond in Spijkenisse is een 17-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse plaats. Dat meldt de politie vrijdag.

2 uur geleden
Gedetineerde gewond door brand gevangenis Veenhuizen

VEENHUIZEN (ANP) - Een gevangene is vrijdagochtend gewond geraakt nadat brand was uitgebroken in een gevangeniscel in het Drentse Veenhuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio na berichtgeving van RTV Drenthe.

4 uur geleden