Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: doorbreek impasse rond opvanglocaties vluchtelingen

Rode Kruis: doorbreek impasse rond opvanglocaties vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - In Nederland moet er zo snel mogelijk gezorgd worden voor voldoende opvanglocaties voor vluchtelingen. Die oproep doet het Rode Kruis, dat sinds enkele maanden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondersteunt bij de opvang van Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen. De noodhulporganisatie roept bij de opvang betrokken partijen "met klem" op om "de huidige impasse te doorbreken".

"Er moet nu een oplossing komen", aldus Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland. "Alle partijen wijzen naar elkaar en het lukt niet een aantal grote locaties aan te wijzen om een menswaardige opvang te realiseren. We willen graag helpen, maar dan moet er wel duidelijkheid komen, anders wordt het een heel koude kerst voor mensen die huis en haard hebben verlaten."

Het COA biedt momenteel opvang aan ongeveer 35.000 mensen, deels op tijdelijke locaties. De vraag naar opvangplekken loopt volgend jaar alleen maar verder op, liet het COA vorige week weten. In 2022 zijn 42.000 opvangplekken nodig. Een groot probleem is de doorstroom van statushouders naar een woning, vanwege het grote woningtekort in Nederland.

Stabiliteit en veiligheid

Naast de inzet op nieuwe opvangplekken, roept het Rode Kruis gemeenten en het ministerie van Defensie op om het gebruik van de huidige opvanglocaties te verlengen. Volgens Van Schaik moet voorkomen worden dat "we in een crisisnoodopvangsituatie terechtkomen waarbij mensen elke 72 uur worden verplaatst". Zij zegt dat de rijksoverheid en de gemeenten verantwoordelijk zijn om te zorgen voor stabiliteit en veiligheid voor deze mensen.

Afgelopen oktober waarschuwde het Rode Kruis al dat de opvang in Nederland onder een "humane ondergrens" dreigt te zakken. Zo staat de toegang tot medische en mentale zorg onder druk en zijn er zorgen over de continuïteit van zorg, zeker als mensen verplaatst worden, aldus de organisatie.

Het Rode Kruis ondersteunt het COA op verschillende locaties met onder meer de uitgifte van voedsel en kleding, onderzoek naar vermiste familieleden en het leveren van veldbedden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
rode kruis: er zijn genoeg werkende en belasting betalende nederlanders die 10 tot 15 jaar moeten wachten op een woning. waarom moeten asielzoekers die nog niet hebben bijgedragen en waarschijnlijk ook nooit zullen doen, moeten achteraan aansluiten. voorrang geven? NEE.

Meer uit Binnenland

Docent Groningse universiteit toch geschorst om complottheorieën

GRONINGEN (ANP) - Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

1 uur geleden
Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

BORN (ANP) - De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door. Ze liggen in hangmatten, hoog in de bomen, en zijn niet van plan het bos te verlaten, lieten ze vrijdag weten. De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze gaan naar eigen zeggen pas weg als ze de garantie krijgen dat het bos niet gekapt wordt.

2 uur geleden
COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

2 uur geleden
Gewonde door lekkage zwavelzuurfabriek op Chemelot in Geleen

GELEEN (ANP) - Door een lekkage in een zwavelzuurfabriek op industrieterrein Chemelot in Geleen is vrijdagavond iemand gewond geraakt. De gewonde, een medewerker van Chemelot, is met brandwonden naar een ziekenhuis in Aken (Duitsland) gebracht, maakte een woordvoerder van de brandweer bekend.

3 uur geleden
Geen vervolging Kaag na aangiften om 'financiering terrorisme'

DEN HAAG (ANP) - De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee aangiften gedaan toen zij nog minister van Buitenlandse Handel en van Buitenlandse Zaken was. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft daarop een oriënterend onderzoek naar ambtsmisdrijven gedaan. Maar daaruit "zijn geen aanknopingspunten aangetroffen die een strafrechtelijk opsporingsonderzoek kunnen dragen", laat justitieminister Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer weten.

3 uur geleden
Kabinet: zorgen om mogelijke fraude compensatie toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zich zorgen over signalen die het krijgt van fraude bij het aanvragen van compensatie in de toeslagenaffaire. Onder anderen medewerkers van de Belastingdienst, de afdeling Toeslagen en gemeenten waarschuwen voor sommige aanvragers die fraude plegen om zo meer compensatie te krijgen, meldt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Man die met fakkel voor huis Sigrid Kaag stond in hoger beroep

DEN HAAG (ANP) - De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep. Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving door NOS. De 29-jarige Amsterdammer Max van den B. kreeg van de politierechter zes maanden cel.

4 uur geleden