Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis: brandstoftekort bemoeilijkt hulpverlening in Syrië

Rode Kruis: brandstoftekort bemoeilijkt hulpverlening in Syrië

UTRECHT (ANP) - Hulpverleners van het Rode Kruis hebben in Syrië moeite om hulpmiddelen op de juiste plek te krijgen vanwege brandstoftekort. Volgens de organisatie duurt het lang om goederen te vervoeren, terwijl er geen tijd te verliezen is.

"We zijn al twee dagen verder, het wordt steeds moeilijker om mensen levend onder het puin vandaan te halen", zegt een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. In de regio in het noorden van het land, die maandag getroffen is door twee zware aardbevingen, is het momenteel ook erg koud. Een aantal wegen is door de aardbevingen onbegaanbaar geworden. "Groot materieel vervoeren is daardoor lastig, maar het is wel hard nodig voor de reddingsacties daar. Die komen nu zeer moeizaam op gang."

De Syrische Rode Halve Maan, onderdeel van het internationale Rode Kruis, beschikt in de getroffen gebieden over onder meer voedsel en dekens, maar groot materieel zoals graafmachines, is schaars. "Nu wordt er veelal gewerkt met blote handen."

Opheffing strafmaatregelen

Het hoofd van de Syrische Rode Halve Maan vroeg dinsdag de Europese Unie om de strafmaatregelen tegen het Syrische regime op te heffen, omdat die de hulp aan Syrië bemoeilijken. Het noorden van Syrië is nog altijd oorlogsgebied. Sinds de Syrische president al-Assad in 2011 burgerprotesten hardhandig heeft neergeslagen, gelden er verregaande westerse sancties tegen zijn regime.

Volgens de Nederlandse tak is er "met regelmaat" contact tussen het internationale Rode Kruis en de autoriteiten over de effecten van specifieke sancties op de hulpverlening. "Ons belang hierbij is dat humanitaire hulp doorgang kan vinden", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

58 minuten geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

1 uur geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven en de combinatie blijft beperkt tot maximaal twee namen.

1 uur geleden
Boswachters vragen om rust in broedseizoen

AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en De Landschappen vragen op de eerste dag van de lente om "rust in de kraamkamer van de natuur". Delen van natuurgebieden worden tijdelijk afgesloten nu het broedseizoen is begonnen. Het is niet de bedoeling dat recreanten dan toch in die gebieden komen. Ook moeten ze overal op de paden blijven en honden aan de lijn houden. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

3 uur geleden
Waterschappen: meer investeren, belasting omhoog

DEN HAAG (ANP) - De 21 waterschappen in Nederland gaan de komende jaren fors investeren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Gemiddeld denken de schappen 2,25 miljard euro per jaar uit te geven in de periode 2023 - 2026. Dat is ruim 200 miljoen euro per jaar meer dan tot nu toe werd besteed, aldus de Unie van Waterschappen. Om dat te bekostigen, gaan de waterschapslasten per huishouding omhoog.

3 uur geleden
Rechter wijst eisen tegen rekenprogramma voor stikstof af

DEN HAAG (ANP) - Stichting Stikstofclaim heeft een kort geding verloren tegen het gebruik van bepaalde software om stikstofneerslag op de natuur te berekenen. De claimorganisatie had samen met de eigenaren van een varkenshouderij geëist dat de zogeheten Aerius Calculator voorlopig niet meer zou worden gebruikt bij het beoordelen van natuurvergunningen. Daar gaat de rechtbank in Den Haag niet in mee.

3 uur geleden
Vertraging bij verstrekken noodpaspoorten door storing

AMSTERDAM (ANP) - Door een technische storing in de apparatuur voor het verstrekken van noodpaspoorten moeten reizigers die er een nodig hebben daar dinsdag langer op wachten. Op Eindhoven Airport kunnen ze op dit moment, dinsdagochtend, helemaal niet worden uitgegeven door het probleem.

5 uur geleden