Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis bezoekt Oekraïense en Russische krijgsgevangenen

Rode Kruis bezoekt Oekraïense en Russische krijgsgevangenen

GENÈVE (ANP) - Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft de afgelopen weken Oekraïense en Russische krijgsgevangenen kunnen bezoeken. De medewerkers konden controleren hoe het met hen gaat en hoe ze behandeld worden.

"Deze bezoeken zijn belangrijk voor het behouden van de menselijkheid te midden van de wreedheid van het internationaal gewapend conflict", zei Mirjana Spoljaric, president van het ICRC. Ze hoopt dat het Rode Kruis toegang krijgt tot alle krijgsgevangenen en dat het in de toekomst mogelijk wordt om hen vaker te bezoeken.

De medewerkers deelden na de ontmoeting met de familie van de mensen die vastzitten hoe het met hen gaat. Ze geven berichten aan elkaar door, maar ook verzoeken om bijvoorbeeld sigaretten en nieuwe sokken. De hulpverleners hadden ook warme kleren, dekens en boeken voor de gevangenen meegenomen. De organisatie bericht niet over slechte omstandigheden bij beide landen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft het Rode Kruis meermaals bemiddeld tussen de twee landen over het uitwisselen van gevangenen. De strikt neutrale organisatie benadrukt dat conflictpartijen verplicht zijn Rode Kruismedewerkers toegang te verlenen tot krijgsgevangenen, zoals vastgelegd in internationale verdragen.

Meer uit Buitenland

Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

26 minuten geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

7 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

8 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden