Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis bezoekt Oekraïense en Russische krijgsgevangenen

Rode Kruis bezoekt Oekraïense en Russische krijgsgevangenen

GENÈVE (ANP) - Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft de afgelopen weken Oekraïense en Russische krijgsgevangenen kunnen bezoeken. De medewerkers konden controleren hoe het met hen gaat en hoe ze behandeld worden.

"Deze bezoeken zijn belangrijk voor het behouden van de menselijkheid te midden van de wreedheid van het internationaal gewapend conflict", zei Mirjana Spoljaric, president van het ICRC. Ze hoopt dat het Rode Kruis toegang krijgt tot alle krijgsgevangenen en dat het in de toekomst mogelijk wordt om hen vaker te bezoeken.

De medewerkers deelden na de ontmoeting met de familie van de mensen die vastzitten hoe het met hen gaat. Ze geven berichten aan elkaar door, maar ook verzoeken om bijvoorbeeld sigaretten en nieuwe sokken. De hulpverleners hadden ook warme kleren, dekens en boeken voor de gevangenen meegenomen. De organisatie bericht niet over slechte omstandigheden bij beide landen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft het Rode Kruis meermaals bemiddeld tussen de twee landen over het uitwisselen van gevangenen. De strikt neutrale organisatie benadrukt dat conflictpartijen verplicht zijn Rode Kruismedewerkers toegang te verlenen tot krijgsgevangenen, zoals vastgelegd in internationale verdragen.

Meer uit Buitenland

Netanyahu gaat Biden bedanken voor alles wat hij deed voor Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten president Joe Biden bedanken "voor alles wat hij heeft gedaan voor Israël". Dat zei hij voor zijn vertrek naar Washington.

50 minuten geleden
Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

1 uur geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

4 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

4 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

7 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

9 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

9 uur geleden