Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet

Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet tijdens de tweede coronagolf de meest kwetsbare mensen niet uit het oog verliezen bij de hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen. Die oproep doet het Rode Kruis.

De hulporganisatie is bezorgd over de situatie van kwetsbare mensen in Nederland tijdens de tweede golf. Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig door de crisis. "Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht." Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst.

Zo zouden er steeds meer mensen zijn die niet genoeg te eten hebben en zijn mensen in sommige gevallen door de crisis hun huis of opvangplek kwijt. Ook lopen ze meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel of uitbuiting, aldus het Rode Kruis. De hulporganisatie verwacht dat de groep mensen die in hun levensonderhoud worden bedreigd, steeds groter wordt. "Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt", zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis stipt verder aan dat het voor dak- en thuisloze mensen niet mogelijk is om in zelfisolatie te gaan bij klachten. "Het is belangrijk in de komende periode voldoende en veilige opvang voor hen te garanderen, mede gezien de capaciteitstekorten in de maatschappelijke opvang de afgelopen jaren."

Voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten is de drempel om zich te laten testen op corona volgens de organisatie daarnaast hoog. Arbeidsmigranten laten zich vaak niet testen uit angst hun baan en onderdak te verliezen als zij tijdelijk in quarantaine moeten, geeft het Rode Kruis aan. "Tegelijkertijd voldoen hun werkomstandigheden niet altijd aan de basismaatregelen." Volgens het Rode Kruis moeten teststraten toegankelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door betere informatie te verschaffen in verschillende talen en mensen te vervoeren naar een teststraat.

Ook voor mensen met een beperkt sociaal netwerk, bestaande psychische problemen of afhankelijkheid van mantelzorg is de impact van de coronacrisis extra groot, geeft het Rode Kruis aan. De organisatie roept Nederlanders op extra te letten op de kwetsbaren in hun omgeving. "Deze groep gaat het in de wintermaanden die voor ons liggen alleen maar moeilijker krijgen," aldus Van Schaik.

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

37 minuten geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

5 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

6 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

8 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

15 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

15 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

15 uur geleden