Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode koersenborden op Europese beurzen

Rode koersenborden op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag na een kleine opleving toch in de min geëindigd. De situatie rond het coronavirus, dat in veel landen weer oplaait, zorgde voor wat onrust op de aandelenmarkten. Wereldwijd is het aantal coronadoden inmiddels boven de miljoen uitgekomen. Verder keken beleggers uit naar het debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Democratische kandidaat Joe Biden.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent lager op 548,92 punten. De MidKap steeg een fractie tot 801,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen op het Damrak was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 5,4 procent nu er in veel landen weer strengere maatregelen gaan gelden vanwege het coronavirus. Branchegenoot Eurocommercial Properties leverde 4,1 procent in en was daarmee de grootste daler bij de middelgrote bedrijven.

Shell

Ook de banken en verzekeraars, die de recente opmars aanvoerden, werden van de hand gedaan. Aegon, ABN AMRO, ING en ASR zakten tot 3,2 procent. Shell leverde 2,7 procent in. Bij de olie- en gasreus staan volgens de Britse krant The Times duizenden banen op de tocht. Het bedrijf zal de ingrepen waarschijnlijk woensdag bekendmaken. Dan komt Shell naar verluidt ook met een tussentijdse handelsupdate. De ingreep maakt deel uit van een bredere reorganisatie. Eerder deden al berichten de ronde dat Shell bij zijn olie- en gasproductie de kosten met 40 procent omlaag wil brengen.

Verfproducent AkzoNobel ging aan kop met een winst van 1,1 procent. Verder deden chipbedrijven het goed. Zo wonnen ASML en ASMI in de AEX 1,1 en 0,9 procent. In de MidKap dikte Besi 1,6 procent aan.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door HSBC en verloor 2,8 procent in de MidKap. Sterkste stijger was verlichtingsproducent Signify met een plus van 2,8 procent. WDP won 1,4 procent. Het logistiek vastgoedfonds heeft samen met partner VIB Vermögen een logistiek terrein gekocht in het Duitse Bottrop. Het gaat om een locatie van 13.000 vierkante meter die volledig is verhuurd.

De euro noteerde op 1,1721 dollar, tegen 1,1659 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,8 procent minder op 38,69 dollar. Brentolie daalde 4,1 procent in prijs tot 40,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Dierenclub: veel meer EU-subsidies naar vlees- en zuivelreclame

AMSTERDAM (ANP) - De Europese Unie heeft vorig jaar 46 miljoen euro subsidie verstrekt voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel, meldt dierenrechtenorganisatie Dier&Recht na onderzoek.

22 minuten geleden
ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.

1 uur geleden
App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

DUBAI (ANP/RTR) - Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne in 2022 is de app hard gegroeid.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASML zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting voor het hele jaar.

2 uur geleden
Minder bestellingen bij moeder Thuisbezorgd.nl

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders zakte met 6 procent tot ruim 214 miljoen.

3 uur geleden
Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

3 uur geleden
Maker videogame Grand Theft Auto schrapt 5 procent van banen

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van het populaire computerspel Grand Theft Auto, is van plan 5 procent van zijn personeel te ontslaan. Ook schrapt het bedrijf een aantal projecten om kosten te besparen. Het in New York gevestigde bedrijf had al laten weten dat het aan een plan werkte om de kosten te verlagen, nadat het in de laatste drie maanden van vorig jaar tegenvallende winstcijfers had gerapporteerd.

3 uur geleden