Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode koersenborden op Europese beurzen

Rode koersenborden op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa sloten de beurzen overwegend in het rood. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond het coronavirus in Azië in de gaten. Daarnaast druppelden wat bedrijfsresultaten binnen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent lager op 611,89 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 942,98 punten. Londen en Parijs raakten tot 0,6 procent kwijt. De beurs in Frankfurt eindigde een fractie hoger.

In Parijs zakten de Franse modehuizen Kering, Hermès en LVMH tot 2,1 procent. Zorgen over een verdere verspreiding van het coronavirus spelen voor een groot deel op de voor hen belangrijke Chinese markt.

Air France-KLM

Bierbrouwer Heineken was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,7 procent, na berichten over dalende bierconsumptie in Vietnam. Die scherpe daling van de bierverkopen komt door een harde aanpak van drankrijders in het Zuidoost-Aziatische land. Galapagos ging in de AEX aan kop met een winst van 2,5 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM 2,3 procent. Volgens persbureau Reuters zou de luchtvaartcombinatie een belang willen nemen in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, wat tot bezorgde reacties van analisten leidde. Het concern zelf ontkende een rol te spelen bij het verkoopproces rond de luchtvaartmaatschappij.

Koersen

De Britse budgetvlieger easyJet steeg 4,6 procent in Londen na een sterk begin van zijn nieuwe boekjaar. Het bedrijf profiteerde onder meer van problemen bij concurrenten, zoals het wegvallen van touroperator Thomas Cook. In Frankfurt klom modehuis Hugo Boss 6,8 procent dankzij beter dan verwachte omzetcijfers in het afgelopen kwartaal.

Toeleveranciers aan de auto-industrie stonden lager, nadat analisten van zakenbank Jefferies tot voorzichtigheid over de sector hadden gemaand. Continental verloor in Frankfurt 1,8 procent. De Finse bandenmaker Nokian Renkaat werd in Helsinki 2,8 procent lager gezet.

De euro was 1,1094 dollar waard tegen 1,1083 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 58,29 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 64,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

2 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

5 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

5 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

7 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

8 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden