Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode beurzen na omzetalarm Apple

Rode beurzen na omzetalarm Apple

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden dinsdag in het rood. Beleggers maakten zich zorgen over de economische impact van het nieuwe coronavirus na een omzetwaarschuwing van Apple. De Amerikaanse techreus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de virusuitbraak in het land.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 624,43 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 962,01 punten. Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent na een duikvlucht van het Duitse beleggersvertrouwen.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 3,5 procent. Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden ook lager gezet. Op het Damrak daalde chipmachinemaker ASML 1,5 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan de MidKap met verliezen van 4,5 en 3,6 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4,9 procent en in Zürich daalde AMS 3,2 procent. STMicroelectronics verloor 1,4 procent in Parijs.

HSBC

Tankopslagbedrijf Vopak (min 2,8 procent) kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en was hekkensluiter in de AEX. Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger met een winst van 0,5 procent. Kendrion zakte 4,8 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies.

In Milaan steeg UBI Banca 28 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,9 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen zakte HSBC 6 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. De mijnbouwers BHP en Glencore, die ook met resultaten kwamen, daalden 1,8 en 3,1 procent.

Overname Alstom

Alstom zakte 5,4 procent in Parijs. De Franse treinenbouwer neemt de treinentak van het Canadese Bombardier over. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 4 procent en Daimler daalde 1,5 procent.

De euro was 1,0828 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 51,33 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 56,77 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Export Nederlandse spullen naar Verenigd Koninkrijk hoger

DEN HAAG (ANP) - De export van spullen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar fors gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Ook de export van diensten groeide. Wel daalde de uitvoer van eerder ingevoerde producten (wederuitvoer).

2 uur geleden
Economie groeit in alle regio's, Haarlemmermeer voorop

DEN HAAG (ANP) - De economie is in het eerste kwartaal van 2022 in alle regio’s gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hebben de hoogste groeipercentages, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Onlinevergaderdienst Zoom sterk omhoog op Wall Street na cijfers

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - Onlinevergaderdienst Zoom Video Communications ging maandag in de handel nabeurs in New York sterk omhoog na de bekendmaking van meevallende kwartaalcijfers en vooruitzichten. In de handel na het officiële slot op Wall Street steeg de beurskoers van Zoom met wel 18 procent.

4 uur geleden
Flinke plussen op Wall Street, cloudbedrijf VMware uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke plussen gesloten. Opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden over een mogelijke afschaffing van de importtarieven op Chinese goederen, die onder Donald Trump werden ingevoerd, zorgden voor optimisme. Met de stap zou Biden de inflatie willen drukken. Verder was cloudbedrijf VMware een sterke stijger door overnamegeruchten. Ook de bankensector op Wall Street zat in de lift.

4 uur geleden
Bronnen: Airbnb stopt met verhuur woningen in China

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Woningverhuurplatform Airbnb gaat stoppen met het aanbieden van huurwoningen in China en gaat zich voortaan richten op Chinese toeristen die elders in de wereld een woning willen huren. Dat zeggen bronnen bij het Amerikaanse bedrijf tegen zakenzender CNBC.

4 uur geleden
VS kunnen nationale dieselreserves aanspreken tegen inflatie

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse regering overweegt de nationale dieselreserves aan te spreken om zo de hoge brandstofprijzen tegen te gaan. Dat zei het Witte Huis. Vanwege de oorlog in Oekraïne is olie en ook diesel steeds duurder geworden waardoor de inflatie in de Verenigde Staten wordt aangejaagd.

6 uur geleden
Bundesbank: langdurige schade voor Russische economie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De economie van Rusland zal langdurige schade oplopen vanwege de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen het land. Dat meldde de Duitse centrale bank. Volgens de Bundesbank zal Rusland een aanzienlijk deel van zijn welvaart op de lange termijn kwijtraken.

7 uur geleden