Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode beurzen na omzetalarm Apple

Rode beurzen na omzetalarm Apple

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden dinsdag in het rood. Beleggers maakten zich zorgen over de economische impact van het nieuwe coronavirus na een omzetwaarschuwing van Apple. De Amerikaanse techreus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de virusuitbraak in het land.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 624,43 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 962,01 punten. Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent na een duikvlucht van het Duitse beleggersvertrouwen.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 3,5 procent. Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden ook lager gezet. Op het Damrak daalde chipmachinemaker ASML 1,5 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan de MidKap met verliezen van 4,5 en 3,6 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4,9 procent en in Zürich daalde AMS 3,2 procent. STMicroelectronics verloor 1,4 procent in Parijs.

HSBC

Tankopslagbedrijf Vopak (min 2,8 procent) kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en was hekkensluiter in de AEX. Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger met een winst van 0,5 procent. Kendrion zakte 4,8 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies.

In Milaan steeg UBI Banca 28 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,9 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen zakte HSBC 6 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. De mijnbouwers BHP en Glencore, die ook met resultaten kwamen, daalden 1,8 en 3,1 procent.

Overname Alstom

Alstom zakte 5,4 procent in Parijs. De Franse treinenbouwer neemt de treinentak van het Canadese Bombardier over. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 4 procent en Daimler daalde 1,5 procent.

De euro was 1,0828 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 51,33 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 56,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zakelijke rijder switcht vaker van elektrisch naar benzine

BUNNIK (ANP) - Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

19 minuten geleden
Meer Nederlanders hebben dit jaar blauwe envelop ontvangen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 9,2 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken een blauwe envelop in de bus gekregen met de oproep aangifte over 2023 te doen. Het gaat om 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers.

2 uur geleden
Omzet zakelijke dienstverlening omhoog, sterkst bij beveiliging

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) ging het om een stijging van 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

5 uur geleden
Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

7 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

10 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

12 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

13 uur geleden