Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rode AEX door onrust Midden-Oosten

Rode AEX door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond maandag over een breed front in het rood. Ook de andere Europese beurzen begonnen met flinke koersverliezen aan de eerste volle handelsweek van het nieuwe jaar. De beurshandel werd opnieuw gedomineerd door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de min op 603,91 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 905,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,7 procent.

Iran heeft wraak gezworen tegen de Amerikanen voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani en liet weten zich niet langer aan het atoomakkoord te houden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gewaarschuwd dat wraakacties door Teheran direct zullen worden gevolgd met tegenaanvallen.

Olie

De olieprijzen gingen verder omhoog door de vrees voor mogelijke terroristische aanslagen op Saudische olievelden. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 64,11 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent meer op 70,01 dollar per vat.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de sterk gestegen olieprijzen en voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 1,6 procent. Biotechnoloog Galapagos behoorde tot de staartgroep met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

ASML

ASML zakte 2,3 procent. Volgens persbureau Reuters heeft Nederland een exportvergunning voor de chipmachinefabrikant naar China opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van ASML.

In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders (plus 3 procent) van de onrust op de beurzen. Oliedienstverlener SBM Offshore won 1,2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte opnieuw met de duurdere brandstofprijzen en de vrees voor terroristische aanslagen en zakte 4,7 procent.

De euro was 1,1166 dollar waard tegen 1,1174 dollar op vrijdag. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar, aangejaagd door de spanningen in het Midden-Oosten.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

1 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

3 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

6 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

7 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

9 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

10 uur geleden